A Vas Megyei Államigazgatási Kollégium június első hetében tartotta ülését a Megyeháza Dísztermében.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntője után dr. Szakály Emőke a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóság igazgatóhelyettese tartott előadás a közigazgatási végrehajtás eddigi tapasztalatairól: 2018. január 1-től ugyanis a NAV általános végrehajtási hatósággá vált, míg 2019. január 1-jétől tovább bővült hatáskörük, és - átlépve a közigazgatási keretrendszert - a jogerőssé váló törvényszéki döntések végrehajtása, azok nyilvántartása is feladatuk lett.

A Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetője, Böröcz Miklós előadásában elmondta, hogy a kormányhivatal műszaki vizsgabázisán a forgalomba helyezési engedélyezési eljárások száma 2018-ban 4,7%-kal, míg 2019-ben már 21%-kal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest. Az ügyfelek számára hasznos információ, hogy Műszaki Biztonsági Osztályuk péntekenként, a Kárpáti Kelemen utca 98. sz. alatti helyszínen tartott ügyfélnapok alkalmával előzetes bejelentkezés nélkül is lehetőséget biztosít behozott mérőeszközök (súlyok, mérlegek, tartályok) hitelesítésére.

Böröcz Miklós közlekedéshatósági, műszaki-biztonsági tapasztalatokat osztott meg a hallgatósággal Fotó: Soós Sándor

A Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztályának vezetője, Szilágyi Ildikó emlékeztette a Kollégium tagjai, hogy az elsőfokú fogyasztóvédelmi hatáskör 2017. január 1-jétől került a járási hivatalokhoz. Kiemelte, hogy a 2018-as évben a járási hivataloknál dolgozó munkatársak 828 darab fogyasztóvédelmi ellenőrzést végeztek el Vas megyében.

Harmadik napirendi pontként Dr. Krecskó Erika, a Szombathelyi Járási Hivatal Foglalkoztatási, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának vezetője felhívta a figyelmet, hogy az osztrák-magyar családtámogatási ügyek vonatkozásában a Főosztály Családtámogatási Osztálya jár el – Budapest, Pest megye, Komárom-Esztergom megye, valamint Győr-Moson-Sopron megye kivételével – országos illetékességgel. 
Sok a folyamatban lévő ügy, az ügyintézés során egyrészt meg kell, hogy történjen a Magyarország és Ausztria közötti adatcsere, másrészt az ügyfelektől, illetve más hivataloktól is szükséges adatok beszerzése.

Dr. Krecskó Erika előadásában az osztrák-magyar családtámogatási rendszer legfontosabb elemeit, az eljárás menetét ismertette Fotó: Soós Sándor

Az eljárás hatékony lebonyolítása érdekében szükséges a folyamatos egyeztetés az osztrák hatóságokkal. Felmerülő kérdéseikkel a 94/795-704-es telefonszámon, illetve az [[[gOVYdus2iMb21jc3RAdmFzLmdvdi5odQ==]]] e-mailcímen érdeklődhetnek az ügyfelek. Személyesen pedig a Szombathely, Széll Kálmán u. 20. alatti irodában érhető el a hivatal hétfőn, kedden és csütörtökön 8 és 12 óra között, szerdán 8 és 16 óra között.

(Vas Megyei Kormányhivatal)