Konferenciával és kiállítással emlékezett meg a Magyar Rendészettudományi Társaság a Rendőrség Tudományos Tanácsával közösen a magyarországi határnyitás 30. évfordulójáról Körmenden.

Olyan történelmi esemény ez, amely máig mindannyiunk életét meghatározza - hangsúlyozta Janza Frigyes nyugállományú rendőr vezérőrnagy, a Magyar Rendészettudományi Társaság főtitkára az esemény megnyitóján.

Kovácsné dr. Szekér Enikő, a Belügyminisztérium Közszolgálat-fejlesztési és Stratégiai Főosztályának vezetője a rendezvény fővédnökeként arra emlékeztetett, hogy a vasfüggöny magyarországi lebontása egy hosszú és vészterhes történelmi és politikai időszak lezárásának a fontos állomása volt.

A szakember emlékeztetett: 1989. szeptember 10-én este ugyanis hivatalosan bejelentették, hogy a magyar kormány minden olyan államba kiengedi az NDK állampolgárait, amelyek engedélyezik be- vagy átutazásukat. Ennek köszönhetően már aznap több ezer keletnémet menekült indulhatott el nyugati irányba – tette hozzá.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntőjében kiemelte: rengeteg ember jó szándéka, áldozata kellett ahhoz, hogy idáig eljussunk. A harminc évvel ezelőtti áldozat nem volt hiábavaló, ennek köszönhető, hogy ma is szabadon átjárható a határ.

A rendezvény zárásaként a részvevők átvonultak a Városi Kiállítóteremhez, ahova – felidézve az egykori határátlépést – csak ellenőrzés után és beléptetési pecséttel lehetett bemenni.

A két hétig látható tárlaton útleveleket, osztrák vámőr-, magyar útlevélkezelő-egyenruhát és más írott, tárgyi és képi relikviákat mutatnak be az érdeklődőknek.

(Vas Népe, VMKH)