Munkavédelmi szakmai napot tartottak a Megyeházán. Világszerte rengeteg munkavállalót ér baleset, vagy betegszik meg munkavégzése során.

A Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatala Foglalkoztatási, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztálya munkavédelmi szakmai napot tartott a Megyeházán, ahol a hatóság szakemberei beszámoltak a tapasztalataikról, a munkahelyi balesetek számáról és a foglalkozási megbetegedések alakulásáról.

Az eseményt a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapjának szentelték.

Az első munkavédelmi napot 1984-ben tartották meg Kanadában, Magyarországon pedig 2012 óta emlékeznek meg április 28. környékén a balesetet szenvedett munkavállalókról. Ilyenkor szerte az országban tartanak megemlékezéseket és szakmai konferenciákat a munkavédelmi hatóságoknál.

Az emléknap célja, hogy felhívja a nyilvánosság és a dolgozók figyelmét a munkabiztonság, a munkahelyi balesetek megelőzésének fontosságára. Naponta 6 ezer ember hal meg munkahelyi balesetekben és betegségekben világszerte, évente 270 millió nem halálos munkabaleset történik, és 160 millió új munkahelyi megbetegedést regisztrálnak.

A világ GDP-jének négy százaléka ezeknek a baleseteknek és megbetegedéseknek a költségeire megy el. Pedig lehetne ellene tenni, minden befektetett egy euró 2,5-4,8 eurós megtérülést eredményez, ha csak a baleset vagy betegség miatt munkából kiesett időt vesszük figyelembe.

Elhangzott, Magyarországon 2013-ban – frissebb adat nem áll rendelkezésre – 214 milliárd forintra rúgtak a munkahelyi balesetek és betegségek miatti költségek.

(Vas Népe)