Május 15-én dr. Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke áldotta meg Szombathelyen a Brenner János tiszteletére készült domborművet és a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpontot.

1945. március 4-én a Püspöki Palota északi szárnyának egy része is áldozatul esett a várost ért súlyos bombatámadásnak.

2016-ban, kormányzati támogatással sikerült újjáépíteni.  Így lehetővé vált egy Látogatóközpont kialakítása, elindítása - mondta Császár István egyházmegyei kormányzó ünnepi beszédben.

Az ünnepség jó alkalmat kínált arra, hogy leleplezésre kerüljön az egyházmegye vértanúsorsú papja, Brenner János tiszteletére, emlékére készített dombormű. Dr. Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke áldotta meg az alkotást, ami Veres Gábor szobrászművész munkája.

Régen várt pillanat következett, amikor a nemzeti színű szalag átvágásával, és az épületrész megáldásával megnyílt a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont.

Ünnepi köszöntőjében Veres András utalt rá: amikor az egyházmegye élére került sokan felvetették: jó lenne újjá építeni a Palota lebombázott épületszárnyát. Az egyházmegye erre anyagilag nem lett volna képes, de a kormányzat az egyházmegye segítségére sietett. Itt többről volt szó mint egy újjáépítésről: sikerült megteremteni az értékek bemutatását, a Palota egyes részeinek a bemutatását.

Mind a szombathelyieknek, mind az egyházmegye híveinek, de az idegenek is nagy örömük telhet abban, hogy az épületben olyan szépséget láthatnak amit a városban máshol nem.

"Bízom benne, hogy a mai megnyitó sokakat még inkább elkötelezetté tesz azok iránt az értékek iránt amik ebben a városban vannak" - fogalmazott a megyéspüspök. "Sok lehetőség van még, hogy ez a város felmutassa azokat a kincseit amelyeket az elmúlt évszázadokból, évezredekből megörökölt" - zárta gondolatait Veres András.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár kiemelte: ez a felújítás ékes példája az építkező egyháznak.

"Kívánom, hogy a hívők, az Isten-keresők és a nem hívők is meglássák az élő egyházban a tevékeny szeretetet. És meglássák a kiállításokban, hogy az egyház mindig a közösséget: a hívőket, nem hívőket szolgálja."

Május 15-én adták át a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpontot Fotó: Vas Népe

Az ünnepséget követően lehetőségük nyílt a megjelenteknek, hogy elsőként lépjenek be a Látogatóközpontba és megismerjék azokat az értékeket amik az épületben található számos kiállítóteremben bemutatásra kerülnek.

A megnyitón részt vett dr. Sifter Rózsa Zala megyei és Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott is.

(martinus.hu)