Fennállásuk 150 éves jubileumát ünnepelte a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A jubileumi ünnepség a kőszegi Jézus Szíve templom előtti téren, a tűzoltók felvonulásával vette kezdetét.

1868 egy meghatározó dátum volt a kőszegi tűzoltók életében, ekkor alakult meg ugyanis a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A megalakulás 150 éves fordulóján a helyi önkéntesek jubileumi ünnepséggel emlékeztek meg az elmúlt 150 év feladatairól, megpróbáltatásairól és örömteli pillanatairól.

Az emlékezés május 4-én kezdődött, amikor a tűzoltók tiszteletére Szent Flórián misét tartottak a Szent Imre templomban, majd a tűzoltók együtt vonultak a Szent Flórián szoborhoz, ahol lerótták tiszteletüket és elhelyezték a megemlékezés koszorúját.

Május 5-én Kőszeg Város Koncert Fúvószenekarának térzenéjét követően a kőszegi önkéntes tűzoltó egységek díszkivonulása követte a Jézus Szíve templom előtti térre, ahol a tűzoltók megújították esküjüket, majd a történelmi egyházak képviselői megáldották a csapatzászlót.

Az ünnepség a Jurisics-vár Lovagtermében folytatódott, ahol elsőként Stipkovits István, a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd Harangozó Bertalan, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke és Ágh Péter országgyűlési képviselő, valamint dr. Balázsy Péter, a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője mondott ünnepi beszédet.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott először a múltat idézte: 1868-ban, az országban elsők között megszerveződött kőszegi tűzoltóság évtizedeinek történelmi hátterét felvillantva. Egy 1946-ban megjelent belügyminiszteri rendelet minden egyesületet, köztük a tűzoltó-egyesületeket is feloszlatta. A kormánymegbízott hozzátette: a kőszegi tűzoltókban volt annyi bátorság, hogy egy évvel később Szent Flórián-napon felvonultak. Méltatta a ma tűzoltóit is: a kőszegi egyesület a város anyagi, szellemi, erkölcsi örökségének része. Hivatásuk példamutató szolgálat, amely elhivatottságot és helytállást követel.

Dr. Bognár Balázs tű. ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója gratulált a tűzoltó egyesületnek a jubileumhoz, majd Szent Flórián emlékplakett elismerést adott át Huber Lászlónak, Kőszeg Város polgármesterének, aki beszédében megköszönte az egyesület Kőszeg és térsége lakosságának biztonsága érdekében végzett munkáját.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott az ünnepségen átadta az egyesületnek a Vas Megyei Kormányhivatal díszoklevelét.

A rendezvény állófogadással zárult, pohárköszöntőt mondott Seper András az egyesület parancsnoka.

Az ünnepségen készült képeket a linkre kattintva megtekintheti.

(Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Vas Népe)