A legfontosabb értékek közé tartozik napjainkban az állampolgárok biztonsága és bizalma - hangoztatta Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára Jánosházán, ahol átadott egy mobil kormányablakként szolgáló kisbuszt.

Tuzson Bence azt mondta: a magyar állam és a magyar emberek között kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatnak kell kialakulnia.

Hozzátette: az állam kötelessége, hogy a polgárai felé forduljon, olyan "kétirányú kaput" nyisson, amelyen keresztül hozzáférhetővé válnak az állam szolgáltatásai. Elhangzott, hogy 2011 óta országszerte 295 kormányablak nyílt, ahol 2500-féle ügyet tudnak intézni.

Dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára adta át a Kormányablak Buszt Jánosházán a Vas Megyei Kormányhivatal részére Fotó: Kabinet

A szolgáltatás színvonala Tuzson Bence szavai szerint az elmúlt években sokat javult, de arra törekszenek, hogy a jövőben egyre kevesebb ügyet kelljen majd intézni, egyre kevesebb papírra, engedélyre legyen szükség a mindennapokban.


Az államtitkár azt mondta, hogy nem lehet minden településen kormányablakot nyitni, ezért döntöttek az integrált kormányzati ügyfélszolgálat megszervezéséről, mobil kormányablakok létesítéséről; tíz "kormányablakbuszt" szereztek be. Ezek közül hatodik a Jánosházán átadott.


Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott elmondta: "A megyében jelenleg 13 kormányablak működik: hét a járás székhely településeken, három a járási hivatalok kirendeltségein (a körmendi járásban Őriszentpéter városában, a kőszegi járásban Csepreg városában, valamint a sárvári járásban Répcelak városában), három pedig a megyeszékhelyen, Szombathelyen. A tavalyi év során a haza gyógyturizmus egyik fellegvárában, Bükön nyitottuk meg a megye 13. kormányablakát."


Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntötte a megjelenteket Fotó: Kabinet

Tavaly a vasi kormányablakok 330 ezer ügyet intéztek, idén pedig az elintézett ügyek száma meghaladja majd a 400 ezret.

V. Németh Zsolt (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte, hogy miközben egyre több adatot kell rögzítenie egy-egy ügyintézés kapcsán az államigazgatásnak - például személyi igazolvány váltásakor ma már ujjlenyomatot is rögzítenek - az emberek jogos igénye, hogy az ügyintézés gyorsabbá és egyszerűbbé váljon.


V. Németh Zsolt szerint az emberek jogos igénye, hogy az ügyintézés egyszerűbbé váljon Fotó: Kabinet

Ezeknek az ellentétes elvárásoknak szerinte jól megfelelnek a mindenütt egységesen és megbízhatóan működő kormányablakok.

Kiss András Jánosháza polgármestere kiemelte, hogy a Kormányablak Busz kéthetente érkezik majd a településre Fotó: Kabinet

Kiss András, a 2500 lakosú Jánosháza polgármestere elmondta: örülnek a Kormányablak Busznak, amely kéthetente egyszer érkezik majd hozzájuk, de hosszabb távon a kisváros saját kormányablakot is szeretne, amelynek elhelyezésére már át is alakítottak egy épületet.


Harangozó Bertalan, dr. Tuzson Bence és V. Németh Zsolt vágták át a szalagot Fotó: Kabinet

Bodorkós Imre plébános megáldotta a Kormányablak Buszt Fotó: Kabinet

Dr. Tuzson Bence államtitkár személyazonosító igazolványt készíttet az újonnan átadott Kormányablak Buszban Fotó: Kabinet

A rendezvényen készült képeket a linkre kattintva megtekintheti.

(MTI, Vas Megyei Kormányhivatal)