A Nagy Háború centenáriumán Vas és Zala megyei hagyományőrzők 16 fős csoportja utazott ki a Piave (Olaszország) partjára, hogy ott emlékezzen meg az első világháborúban harcolt, illetve elesett Vas megyei hősökről. A kormányhivatal részéről a kegyeleti úton részt vett Gecse József a Celldömölki Járási Hivatal vezetője.

Első állomása az útnak Fossalta Maggiore volt. A háború alatt a településen szükségkórház működött, illetve itt létesült az egyik katonatemető is, ahol jórészt vasi bakákat temettek.

A Fossalta Maggioréban lévő, 83-as bakáknak készült emlékmű

A katonatemetőt a katonahősöket az 1940-es években exhumálták, területe magánkézbe került, és csak az egykori temetőben álló szoborkompozíció emlékeztet a Nagy Háborúra.

A szobor Elischer János a 83-as gyalogezred egykori tartalékos tisztjének alkotása. A küldöttséget a helyi polgármester és olasz hagyományőrzők fogadták.

A megemlékezésen - mely a két nemzet himnuszának eléneklésével kezdődött - olasz részről Fossalta Maggiore polgármester asszony és Gecse József mondott beszédet.

A z imádságot Aigner Géza atya, letenyei plébános vezette Szent Márton ereklyéjének jelenlétében. Ezt követte a koszorúk és a szalagok elhelyezése.

Fossalta Maggioreból a Papadopoli szigetre ment át a csoport, ahol újabb olasz hagyományőrző csatlakozott a szigeten lévő megemlékezéshez. Száz évvel ezelőtt a magyar katonák a második piavei csatában átkeltek a folyón és elfoglalták a szigetet.

Az átkelést a sok nehézség és súlyos veszteség ellenére végrehajtották, azonban mivel a folyó teljes hosszán az átkelés nem volt sikeres a monarchia csapatainak, így napokon belül az eredeti állásokba vonták vissza az egységeket.

A Papadopoli szigeten lévő emlékműtől a Piave folyóhoz vezetett az emlékező út.

A kirándulás egyik legmegrendítőbb eseménye következett. Hagyományőrzők sorfala mellett "jelképesen" megkoszorúzta a magyar csoport a Piave folyót. A koszorút egy magyar és egy olasz hagyományőrző katona engedte a sebes sodrású folyóba.

A koszorút egy magyar és egy olasz hagyományőrző katona engedte a folyóba

Cittadella katonatemetőjében verőfényes késő őszi idő fogadta a kegyeleti út résztvevőit. Tábori szentmisét Aigner Géza atya mutatta be, majd megemlékezés, koszorúzás következett, illetve lehetőség nyílt betekinteni az egykori exhumálási dokumentumokba, iratokba is.

Cittadella katonatemetője

Cittadella katonatemetője a legnagyobb gyűjtőtemető, ahová a monarchia elhunyt katonáit temették el az 1940-es évektől kezdődő temetőfelszámolások után.

Tábori szentmisét Aigner Géza atya mutatta be

Cittadella temetőjében nyugszanak, mind a 83-as, mind pedig a 106-os gyalogezred a Piave folyó mentén elhunyt katonái, de a főként a Zala megyei sorozású honvéd gyalogezred számtalan bakája alussza örök  álmát.

A dokumentumok megtekintése után vasi és zalai bakák fejfáinál gyújtottak mécsest és kötöttek szalagot az emlékezők.

A kegyeleti út résztvevői

(Vas Megyei Kormányhivatal)