Romos házban rekedt sérültek, áradó patak, elsüllyedt csónak, kilazult gyökerű fák adták az elhárítandó veszélyeket a Vas megyei védelmi igazgatási és katasztrófavédelmi gyakorlaton Nicken.

A szimulált káresemények elhárítására a Vas Megyei Védelmi Bizottság szervezett gyakorlatot Vasi Védelem 2019. néven.

A feltételezett helyzet témája az volt, hogy fegyveres összeütközések időszakában hogyan tudnak együttműködni a hivatásosok és az önkéntesek a polgári védelmi és árvízvédelmi feladatok végrehajtásában.

A felsorakozott Vas megyei katasztrófavédelmi erőknek - közel száz önkéntesnek és több mint ötven katonának - Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a védelmi bizottság elnöke a megnyitójában elmondta: különleges alkalom ez, ahol a hivatásosok és önkéntesek egymással összefogva gyakorolhatnak, képességeiket fejleszthetik, és ha kell, valós veszélyhelyzetekben helytállhassanak.

Amint mondta, a honvédelem és katasztrófavédelem nemzeti ügy; a jelenlévők annak adják tanúbizonyságát, hogy a bajban készek arra, hogy ne csak magukról, hanem embertársaikról és a környezetükről is gondoskodjanak.

Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében arról beszélt, hogy amikor valamilyen szerencsétlenség bekövetkezik, számítunk arra, hogy valakik segítenek. Ilyenek a gyakorlat résztvevői, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország biztonságos hely legyen. A biztonság érték, ezért a társadalom köszönettel tartozik nekik – zárta gondolatait.

Dr. Baán Mihály alezredes, a védelmi bizottság titkára tájékoztatójában kiemelte, hogy az átfogó megközelítés módszerével dolgoznak, hogy mindenki találja meg a helyét a rendszerben.

Dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója „összveszély-megközelítésnek” nevezte a rendkívüli helyzetekhez kapcsolódó intézkedéseket, amelyek nyolc helyszínen adtak szakfeladatokat. A gyakorlat „megfelelt” minősítést kapott, és a három járási mentőcsoport megújította minősítését - fűzte hozzá.

A résztvevők értéket is teremtettek Nicken, hiszen a veszélyes fák kivágása tényleg aktuálissá vált a Petőfi utcában, mert csaknem elérték a villanyvezetéket. A Mező utcai vízelvezető árok létrehozására és a Pap-kertnél az ároktisztításra, betoncsőcserére is valóban szükség volt a faluban.

A rendezvényen készült képeket a linkre kattintva megtekintheti!

A képgaléria fotóit a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai készítették.

(Vas Népe. VMKH)