A tartósan beteg gyermeküket otthon ápolók számára január elsejétől bevezették a gyermekek otthongondozási díját (gyod), összege bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható.

Január 1-jétől - a minimálbér emelkedésének köszönhetően - nőtt a gyermekgondozási díj (GYED), valamint a diplomás GYED összege, utóbbit az érintettek már a gyermek két éves koráig igénybe vehetik.

A gyermekgondozási díj maximális összege 2019-ben eléri a bruttó 208.600 forintot, míg a diplomás GYED az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 104.300 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 136.500 forintra emelkedett.

Mind a GYED-et, mind a diplomás GYED-et a Szombathelyi Járási Hivatal Egészségbiztosítási Osztálya (Szombathely, Szily J. utca 30. szám alatt) állapítja meg és folyósítja.

Az osztály megyei illetékességgel jár el az alábbiak szerint: GYED esetén abban az esetben, ha a GYED-et igénylő szülőt foglalkoztató cég, intézmény székhelye Vas megyében, míg diplomás GYED esetén, amennyiben a diplomás GYED-et igénylő szülő lakóhelye van Vas megyében.

Szintén január 1-jei változás, hogy az önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók számára megjelent a gyermekek otthongondozási díja (GYOD), amelynek összege bruttó 100.000 forint, és ez a gyermek életkorától függetlenül folyósítható.

Ezt az új támogatást az igényló lakóhelye szerinti járási hivatal január 15-ig kérelem benyújtása nélkül, hivatalból állapítja meg minden olyan vér szerinti vagy örökbefogadó szülő részére, aki 2018. december 31-én gyermeke ápolása révén ápolási díjra volt jogosult. A támogatás folyósítása első alkalommal február 5-én történik.

Az ügyfelek Szombathelyen, a Szombathelyi Járási Hivatal Hatósági Osztályának Hunyadi utca 45. szám alatti épületében dolgozó hivatali munkatársakhoz fordulhatnak kérdéseikkel.

A gyermekek otthongondozási díjának kérelme a kapcsolódó anyagok között megtekinthető.

(VMKH)