Ünnepi ezredsorakozóval emlékeztek védőszentjükre, Szent Borbálára az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái december 4-én Győrben. A rendezvényen részt vett Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megyei és Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott.

Az alakulat fegyvernemi napján az ezred idei évét összefoglaló ünnepi beszédek mellett nem hiányozhatott a hagyományos tüzéravatás sem, amelyet ebben az esztendőben légvédelmi löveggel leadott díszlövés is színesített.

A Borbála-napi rendezvények már a hétvégén megkezdődtek, szombaton a hagyományos tüzérbálban szórakoztak az alakulat katonái, míg vasárnap a szokásoknak megfelelően Horvátzsidányban, a Szent Borbála tiszteletére tartandó szentmisén hajtottak fejet védőszentjük előtt a légvédelmi rakétások.

Fotó: raketaezred.hu

Az ezred hivatalos ünnepsége Borbála-napján, a győri Emlékparkban a fegyvernem történelme előtt 1996 óta tisztelgő kopjafa megkoszorúzással vette kezdetét, majd az alakulótéren ezredsorakozóval folytatódott a meghívott vendégek, megyei-városi vezetők, Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megyei és Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízottak, a fegyveres társszervek képviselői, valamint a nyugállományú- és hagyományőrző egyesületek elnökei jelenlétében. A jeles eseményt megtisztelte jelenlétével Sáfár Albert dandártábornok, a légierő haderőnem főnöke.

Az elöljáró fogadását, majd a Himnuszt követően ismertették a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök közös, köszöntőlevelét.

A sorakozó Sáfár Albert dandártábornok ünnepi beszédével folytatódott. A dandártábornok elismerően szólt a győri honvédek idei teljesítményéről, akik – mint fogalmazott – „nem csak légvédelmi rakéta szakmai területen nyújtottak kiemelkedőt, hanem speciális felkészültségüktől távolabb álló, egyéb katonai területen is.”

Sáfár dandártábornok ünnepi, gondolatait követően Oravecz Pál Tamás százados léptette ki az avatandó katonákat. A tüzéravatás már hagyományosan a fegyvernemi nap fénypontja, ilyenkor pályakezdő, illetve első légvédelmi rakéta éleslövészetüket teljesített honvédek tesznek esküt.

A fogadalomtétel, az avatás, a tüzérpálinka, majd a pohártörés után Sáfár dandártábornok adta át a tréfás fogadalomról szóló dekrétet a most már arra jogosult légvédelmi rakétatüzéreknek.

A rendezvény folytatásaként a katonák közösen elénekelték a Légvédelmi tüzérindulót, majd elismerések átadása következett.

Matyi Tibor a légvédelmi rakétaezred megbízott parancsnoka büszkeségének adott hangot az idei évben elért eredmények láttán, köszönetét fejezte ki az elöljárók által folyamatosan biztosított támogatásért.

A rendezvény a Szózat eléneklésével, majd díszmenettel zárult.

A rendezvény díszmenettel zárult Fotó: raketaezred.hu

Az állófogadás előtti pohárköszöntőben Harangozó Bertalan kormánymegbízott megköszönte a katonák szolgálatát, valamint méltatta a honvédség munkáját.

(raketaezred.hu)