Szombathelyen a Megyeháza dísztermében tartották azt a fórumot, amelyen a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2021. évi, civil szervezeteket érintő pályázati lehetőségeit ismertették.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott nyitóbeszédében a civil szerveződéseket a társadalom erőforrásainak nevezte. Megköszönte a jelenlévőknek, hogy családjuk mellett van erejük és idejük az egyesületi munkára, és arra biztatta őket, hogy folytassák tevékenységüket.

Dr. Balázsy Péter megyei jegyző szerint nemcsak a települések, de az egyesületek is vezetőiknek köszönhetik sikereiket.

A civil területet érintő aktualitásokról Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a NEA-keret folyamatosan nő, 9,3 milliárd forintra pályázhatnak október 12-étől a civil szervezetek. Az egyszerűsített támogatás összege 300 ezer forintra emelkedett.

A szakember szólt a Falusi Civil Alapról (FCA), amelynek keretösszege 5 milliárd forint, és ahová olyan civil szervezetek pályázhatnak, amelyek székhelye ötezer fő alatti településen van.

Dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának a vezetője elmondta: az FCA esetében akár 6 millió forintos összegre, ingatlan- és autóvásárlásra is lehet pályázni.

Tavaly több mint 3000 pályázat érkezett, 93 százalékuk nyert, ezzel 558 millió forint került a civilekhez. Vas megyében a benyújtott 102 pályázatból 96-ot fogadtak be, több mint 20 millió forintot osztva szét.

(Vas Népe, Vas Megyei Kormányhivatal)