A magas színvonalú, hotel szintű szolgáltatásokat nyújtó munkásszállók létesítése hozzájárul a gazdaság élénkítéséhez - emelte ki Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár Szentgotthárdon.

A város határában több mint 670 millió forintból valósult meg, az egykori határőr laktanya átépítésével létesülő munkásszállás. A 202 fő befogadására alkalmas épület felújítása Magyarország Kormánya és Szentgotthárd közös finanszírozásával készült el, miután tavaly márciusban a Vas Megyei Kormányhivatal hatósági szerződést kötött a város önkormányzatával.

A szentgotthárdi munkásszállás épülete Fotó: Kabinet

Szentgotthárd fejlődését szolgálja, annak egyben látványos jele a mostani beruházás, hiszen a létesítmény a város és a környékén működő cégek munkatársainak biztosít ideiglenes otthont – emelte ki Harangozó Bertalan. A kormánymegbízott hozzátette: „ Vas megyében alacsony a munkanélküliségi ráta, vagyis mindenkinek lehetősége van munkát találni."

Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntőt mondott Fotó: Kabinet

Gazdaságunk fejlődésén túl ez az egyik oka annak, hogy munkaerőhiány lépett fel a megyében, ennek következtében sokan érkeznek távolabbi országrészekből is, hogy itt dolgozzanak - fejtette ki Harangozó Bertalan.

A lakhatás biztosítása kulcsfontosságú számukra, a most épült szállóval ebben is példát mutat Szentgotthárd - fűzte hozzá.

Huszár Gábor elmondta: az önkormányzat és a térség legnagyobb munkaadója, az Opel közösen kérték a kormány segítségét ahhoz, hogy a volt határőr laktanyából munkásszállás épülhessen. Szentgotthárd polgármestere szólt arról, hogy az új létesítményt kizárólag olyan munkavállalók használhatják, akiket magyarországi cégek foglalkoztatnak.

Bodó Sándor hangsúlyozta: a kormány 400 millió forinttal támogatta a fejlesztést, amelyet a helyi önkormányzattal közösen a Rába-parti városban letelepült cégek szorgalmaztak. A foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: ma már a munkaerőhiány okoz gondokat a foglalkoztatásban, ennek kezelésére fel kell tárni a még rendelkezésre álló tartalékokat. Kedvező adószabályokkal elő kell segíteni azoknak a nyugdíjasoknak a munkavállalását, akik még szívesen dolgoznának, emellett a szakképzés hatékonyságát is szükséges növelni -egészítette ki.

Huszár Gábor, Bodó Sándor, V. Németh Zsolt és Harangozó Bertalan vágja át a szalagot Fotó: Kabinet

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője és miniszteri biztos szólt arról, hogy a szocializmus éveinek munkásszállójáról sokan őrzünk egyfajta keserédes emléket. „Ideje ezen változtatni, hiszen napjainkban munkaalapú társadalmat építünk, hozzá kapcsoljuk a jövőnket.

Az átadón készült képek a linkre kattintva megtekinthető.

(VMKH)