A "Neked munka, nekem álom!" elnevezésű programsorozat jóvoltából országszerte, így Szombathelyen is kipróbálhatják álommunkájukat a fogyatékossággal élő emberek.

2008-ban Írországból indult útjára ez a kezdeményezés Job Shadow Day néven. A program célja, hogy összekapcsolja egy napra a fogyatékos embereket, a munkerőpiaci szolgáltatókat, és a munkáltatókat.

Dr. Krecskó Erika, a Szombathelyi Járási Hivatal Foglalkoztatási, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának vezetője a szombathelyi rendezvény megnyitóján elmondta: 2015-ben indult el először a program Magyarországon. Az idei esztendő azért különleges, mert az ország tizenkilenc megyéjében egy időpontban tartják a rendezvényeket.

A speciális nyíltnapon a résztvevők fél napig együtt dolgozhatnak egy számukra érdekes munkahely munkatársával, aki mentorként bevezette őket a munkakörbe, illetve testközelből figyelhetik meg egy munkavállaló mindennapi tevékenységeit.

Ezen a napon a munkáltatók és a munkahelyi közösség megismerheti a hozzájuk érkező résztvevő egyéni adottságait, képességeit, személyiségét.

„Megmutatjuk a megváltozott munkaképességű munkavállalóknak azokat a feladatköröket, szakmákat, amikben ők szeretnének dolgozni. Emellett szeretnénk felhívni a munkáltatók figyelmét arra, hogy a fogyatékkal élők is tudnak teljes értékű munkát végezni. Huszonegy jelentkezőt vontunk be Vas megyében a programba és ebből tizenegy álmát választottuk ki. Érdekes, hogy a cégek segítségével – egy hétköznapi ember számára - végtelenül egyszerűnek tűnő álmokat tudunk megvalósítani. A vágyott munkakörök meglepőek: kertész, eladó, grafikus, fodrász, tárlatvezető egy múzeumban, informatikus, cukrász, fotós, óvónő, ápolónő, irodai adminisztrátor” – mondta el Baradits-Szabó Veronika, a Munkaerőpiacon Maradás Egyesület területi vezetője.

 

 

 

 

(Vas Megyei Kormányhivatal, frisss.hu)