Kitűnő lehetőséget adott a közvetlen kapcsolatteremtésre a börze: álláskeresők, munkahely-váltást fontolgatók találkozhattak vállalatok, cégek képviselőivel.

A végzettséghez és munkatapasztalathoz kötött állásoktól kezdve a szakképzettséget nem igénylő munkakörökig találhattak maguknak megfelelőt azok, akik részt vettek a szombathelyi Agora - Művelődési és Sportházban megtartott rendezvényen.

- Az állásbörzének aktualitást ad, hogy néhány szakma különösen nehéz helyzetben van, sok betöltetlen állásra szinte alig találnak jelentkezőket - kezdte köszöntőjét Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társasága ügyvezető igazgatója az állásbörzén.

Hozzátette, hogy az interneten számtalan állásajánlattal lehet találkozni, vannak, akik szívesebben és könnyebben boldogulnak személyesen. Örömét fejezte ki, hogy a börze híre nagyon sok érdeklődőhöz eljutott.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott a személyes találkozások fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, azt az internet világában hajlamosak vagyunk lebecsülni.

Szélesebb összefüggések vonatkozásában elemezte a munkaerőpiaci helyzetet: utalt arra, hogy az elmúlt hat évben nagy utat tettünk meg, hiszen míg 2010-ben 11 százalékos volt a munkanélküliség, ma 7 százalék. Akkor 3,8 millió ember dolgozott Magyarországon, ma 4,4 millió. A munkabérek tekintetében sok még a tennivaló, mondta, de emelkedtek a bérek. Hozzátette: sokat kell még tenni azért, hogy az EU-s tagországok közötti munkabérkülönbség megszűnjön.

A Vas Megyei Kormányhivatal is tájékoztatást adott az ügyfeleknek a foglalkoztatást érintő témákban Fotó: Kabinet

Hangsúlyozta, hogy felkészült munkavállalók kellenek a munkaerőpiacra. A megfelelő színvonalú bérekhez megfelelő gazdasági környezet és olyan hozzá-adott értéket tartalmazó termék kell, amelyik versenyképes a világpiacon. Beszélt a munkaadók és a munkavállalók felelősségéről is.

A felkészültség, a tudás szerepéről, ami hozzásegít ahhoz, hogy a fejlett technológiát képesek legyenek kezelni. A tudást pedig meg kell szerezni, úgy várhatunk joggal versenyképes béreket.

Rámutatott: ma verseny van a munkaerőpiacon - minden munkáltatónak minden munkavállalóért meg kell küzdenie. És ha egy munkavállalót meg akar szerezni, akkor meg kell fizetnie. Feltéve, ha a munkavállaló felkészült és képes az elvárásokat teljesíteni.

Dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere nyitotta meg hivatalosan az állásbörzét. A megyeszékhely munkaerőpiaci helyzetét vázolva elmondta, hogy a város munkaerőhiánnyal küzd. Az állásbörze nagyon fontos találkozó - a két oldal, a munkaadók és a munkavállalók képviselői meg tudják beszélni azokat a kérdéseket, amelyek foglalkoztatják őket. Ideális esetben a munkavállalók igénye és képzettsége találkozik a felkínált lehetőséggel.

- Az egyik oldalról nézve jó helyzetben van a megye, hiszen itt van a legkevesebb munkanélküli. Ez azonban magában hordozza a problémát is - ezért van szükség állásbörzékre, emelte ki dr. Balázsy Péter megyei jegyző a megnyitót követő fogadáson.

Hozzátette: a rendszerszintű változást, az igazi megoldást a képzések, azok megreformálása, a szakképzés, a középfokú oktatás áthangolása jelenti. Az állásbörzék komolyan tudnak segíteni a munka-adóknak és a munkavállalóknak is. Minden egyes egymásra találás sikertörténet.

Konkrét tapasztalatokról is beszámolt az értékesítési vezető: úgy tűnik, sok pozíciót sikerül majd betölteni azok közül, amelyeket a cégek, köztük szombathelyi, vasvári, lukácsházi, szentgotthárdi, celldömölki munkáltatók az állásbörzén meghirdettek.

(Vas Népe; Vas Megyei Kormányhivatal)