Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról tartott előadást Harangozó Bertalan kormánymegbízott meghívására a Vas Megyei Kormányhivatalban.

A november 19-i előadás előtt a Megyeháza épületében Harangozó Bertalan kormánymegbízott és Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke fogadta a honvédelmi minisztert. A szűk körű megbeszélésen szó esett a Megyei Védelmi Bizottság aktuális ügyeiről, illetve az önkéntes tartalékos rendszer Vas megyei helyzetéről.

Fotó: Kabinet

Köszöntőjében Harangozó Bertalan kormánymegbízott Szombathely katonavárosi múltját idézte: Claudius császár a veteránoknak alapította Saváriát; Szent Márton katonaként kezdte pályáját; büszkén emlékezünk a 11-es huszárok és a 83-as gyalogezred első világháborút megjárt katonáira. Szombathelyen hozták létre az ország első hadi repterét; 1942-ben innen indultak a katonák a Don-kanyar poklába.

A Magyar Néphadsereg 1974-75-ben felépített laktanyájában gépesített lövészezred, majd dandár, páncéltörő osztály, később ezred állomásozott. Az 1990-es évektől a Savaria Kiképző Központnak is otthont adott az épületegyüttes. 2004. december 31. az aktív katonai jelenlét végét hozta Szombathelyen, de a honvéd hagyományok ma is élnek.

Harangozó Bertalan a megyei védelmi bizottság elnökeként kiemelte, hogy a katonák rendezvényeik állandó résztvevői és a bizottság támogatást nyújt a honvédség tartalékos rendszerének kialakításában.

Dr. Benkő Tibor „Honvédelem és haderőfejlesztés – honvédelem és államigazgatás kapcsolata” című előadásának fő témái a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program céljai, eddigi eredményei voltak, valamint szólt a tárcavezető a Magyar Honvédség megújulásáról is. Bevezetőjében felidézte a programot létrehívó biztonsági kihívásokat, amelyek Európa stabilitását mai napig veszélyeztetik. Mint mondta, a NATO is megkülönböztetett figyelmet fordít a keleti és déli veszélyeztetettségi irányokra, külön szólva az ukrán-orosz konfliktusról és a Nyugat-Balkán helyzetéről. Biztonsági kockázatként elemezte a hibrid- és kiberhadviselésben, az illegális migrációban és a radikális terrorizmusban rejlő kockázatokat is. Kiemelte, hogy évente kétezer magyar katona szolgál külföldön, békefenntartó missziókban azért, hogy Magyarország és a régió biztonságát erősítsék.

Fotó: Kabinet

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program létrejötte kapcsán aláhúzta, arra törekedtek, hogy hazánk egy gyorsan kivitelezhető, ugyanakkor hatékony haderőfejlesztésen menjen keresztül. A beruházások kapcsán kiemelte, hogy a program legfontosabb célja, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó és a kor kihívásainak minden tekintetben megfelelni képes, lojális, jól kiképzett és csúcstechnikával felszerelt katonákból álló hadereje legyen.

Dr. Benkő Tibor hozzátette: habár a korszerű haditechnikai eszközök beszerzése kiemelt cél, a program honvédelmi ágának középpontjában továbbra is a katona áll. Jól képzett szakember nélkül ugyanis a legmodernebb technikai eszközök sem érnek sokat. Éppen ezért, mint fogalmazott, a legjobbakra van szükség. Olyan jól kiképzett és korszerű felkészítésen részt vett katonákra, akik – esküjükhöz híven, ha kell – a hazáért mindhalálig szolgálnak. Méltányolva hazánk katonáinak helytállását és áldozatkészségét, a program részeként kidolgozták azt az életpályamodellt is, amely nem csak az illetmények ütemezett emeléseit foglalja magába, hanem számos módon (továbbképzések, lakhatási támogatás, egészségügyi ellátás stb.) is igyekszik támogatni egyenruhásainkat.

A toborzás és az utánpótlás nevelésének témáit megemlítve dr. Benkő Tibor elmondta, hogy a honvédelmi tárca számos olyan intézkedést foganatosított, amelyek kedvezőbbé és vonzóbbá teszik a katonai hivatást. A fiatalok számára ugyanis fontos, hogy egy jól belátható életpályamodell körvonalazódjon, amely a kiképzéstől, az aktív éveken át, de még a nyugállományba vonuláskor is gondoskodik a szolgálatteljesítőkről.

Magyarország honvédelmi minisztere emellett fontosnak tartja a társadalmi kapcsolatok építését is, hiszen a társadalom tagjai közül kerülnek ki azok a fiatalok, akik a jövő katonái lesznek. A Magyar Honvédség és a civil magyar társadalom közötti kapcsolat eredményeit részletezve beszélt többek között az új alapokra helyezett tartalékos rendszerről, kiemelve a területvédelmi tartalékos szolgálati formát. Szintén a fiatal generáció megszólítását szolgálják azok a kezdeményezések is, mint például a Honvéd Kadét Program, a Katonasuli Program, vagy épp a nyaranta megrendezett honvédelmi táborok.

Fotó: Kabinet

Előadásának zárásaként dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszönetet mondott a Vas Megyei Védelmi Bizottságnak és a védelmi igazgatásban közreműködő szerveknek az eddigi támogatásért, valamint hangsúlyozta: vannak szeretteink, vannak értékeink és van hazánk, amit a Magyar Honvédség katonái megvédenek.

Az előadás után a miniszter találkozott a Vas megyei hivatásos, szerződéses, önkéntes tartalékos és nyugállományú katonákkal, akiknek kiemelte a katonai szolgálat fontosságát és hangsúlyozta, hogy a katonáknak minden élethelyzetben példamutató magatartást kell tanúsítaniuk a társadalom többi tagja felé, hogy ezzel is emeljék a hivatás színvonalát.

A miniszteri látogatáson készült képeket a linkre kattintva megtekintheti.

(Vas Megyei Kormányhivatal/honvedelem.hu)