A szilárd tüzelésű fűtésrendszerek, cserépkályhák, kandallók nagymértékű térhódításával, valamint a hidegebbre fordult időjárással egyenes arányosan nőtt a kéménytüzek száma.

Szinte nincs olyan nap, hogy ne kelljen ilyen jellegű eseteknél beavatkozniuk a tűzoltóknak. A megelőzés érdekében pár jó tanács, hogy elkerülhetők legyenek a kéményben keletkező tüzek!

Azokban a háztartásokban, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, a szilárd anyagok, vagy olaj égetésekor keletkező korom lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső keresztmetszetét, és a távozó magas hőmérsékletű füst hatására akár meg is gyulladhat. Hogy ezt elkerüljük, az alábbiak szerint járjunk el:

csak száraz fát, vagy erre alkalmas éghető anyagokat használjunk!

háztartási hulladékokkal üzemeltetni a fűtőberendezéseket szigorúan TILOS!

fáradt olajjal üzemeltetni a fűtőberendezést szigorúan TILOS!

tüzelőberendezéseket nem szabad túlterhelni, egyszerre sok fát rátenni!

szellőztessen rendszeresen!

A nem rendeltetésszerű használat jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetekhez is vezethet. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek.

A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire.

Fontos a megfelelő égési levegő biztosítása a tüzelőberendezés helyiségében. A szilárd-tüzelés, ezen belül a fatüzelés igényli fajlagosan a legtöbb égési levegőt. A kevés levegő miatt nő a koromképződés, nő az elégetlen gázok okozta veszteség, és nő a kátrány, szurok lecsapódás mértéke.

A nyílt égésterű fűtőeszközök a szoba levegőjét használják el az égés során. Ezek jól szigetelő ajtók és ablakok esetén nem jutnak elég levegőhöz és – legyen bármennyire jó huzata is a kéménynek – másodpercek alatt veszélyes mennyiségű szén-monoxid jöhet létre. Ezért még a hideg időjárás esetén is szellőztessen rendszeresen!

Amennyiben a konyhai páraelszívó és a fűtőberendezés helyisége azonos légtérben van, fennáll a veszélye a kéménybe távozó égéstermék, szén-monoxid visszaáramlásának. Ezért fokozott óvatossággal járjunk el ilyen esetben.

További kéményproblémák, amelyek tüzet okozhatnak:

kéményajtó hiányzik, vagy nincs kettős záródása

a kémény vakolata hézagos, repedezett

éghető anyagú a padló borítása

a kémény közelében – 12 cm-en belül – éghető anyagú faszerkezet van beépítve

a kéményfalazaton épületgépészet elem (pl. villamos kötődoboz) van elhelyezve

További kockázati tényezőt jelent a kémény bélelése. Az eternitcső nem tűri jól a hőt, a melegtől elrobban, az alumínium cső pedig elolvadhat.

Ha kéményből szikrákat, vagy lángokat lát távozni, hívja a 112-es segélyhívószámot!

(Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)