Magyarországon a fecskéket régóta nagy becsben tartják, hiszen köztudottan rengeteg szúnyogot pusztítanak el, alacsony reptükkel jelzik a közelgő viharokat.

A vonulásra készülő fecskék gyülekezése, a párkányok alatti fecskefészkek gyakori látvány volt. A helyzet azonban napjainkra jelentősen megváltozott.  A fecskéknek, mint hosszú távot berepülő vándormadaraknak nem kedvez a klímaváltozás, a szélsőségesre fordult időjárás, ezért az ezredforduló óta állományuk Magyarországon felére csökkent. A megmaradt állomány megmentése érdekében kiemelten fontos hogy fészkeléséhez segítséget nyújtsunk.

Magyarországon négy fecskefaj él. A molnárfecske, füstifecske sárból épít fészket, előbbi főként ereszek alá, utóbbi, gerendákra, istállókban telepszik meg. A sarlós fecske nem épít fészket, megközelíthetetlen üregekben költ, leginkább társasházak magasan fekvő szellőző nyílásaiban. A parti fecske függőleges homokfalba vájja fészkét, ezzel ő az egyetlen fecskefajunk, mely nem közvetlen szomszédságunkban él. A fecskék sikeres fészkeléséhez, ha az néha kellemetlenségeket is okoz, tehát elengedhetetlen az ember toleráns hozzáállása.

A magyarországi fecskefajok mind védett állatnak minősülnek, ennél fogva tilos elpusztításuk, fészkelésük zavarása. Mindazonáltal mind gyakrabban szembesülünk a fészkelő fecskék és az emberek konfliktusával.

A fecskefészkek fészekből aláhulló sár, ürülék okozta kellemetlenségek miatti leverése nem elfogadható, hisz az a tojások, fiókák pusztulásával járhat. Az ilyen problémák a fészek alá szerelt egyszerű lemezzel, deszkával (úgynevezett „fecskepelenkával”) könnyedén orvosolhatóak.

Szintén fontos konfliktus forrás lehet épületeink felújítása. Sokszor évekig tudomást sem veszünk a házfalainkon élő fecskékről, mindaddig, amíg nyílászáró cserére, szigetelő burkolat felhelyezésére nem kerül a sor. Akkor szembesülünk vele, hogy a munkálatokat nem lehet elvégezni a fecskék zavarása, vagy akár a fészek megszüntetése nélkül.

Ezen problémára a gondos tervezés a megoldás, hisz a fecskék évről évre visszajáró vendégek, fészkeik jól láthatóak, tehát előre jósolható, ha egy felújítás során a madarak bajba kerülhetnek. A helyes döntés ilyen esetben az időpont megfelelő megválasztása: a fecskék fészkelése májustól augusztus végéig tart.

Ha nem tudjuk a munkálatokat ezen időszakon kívül elvégezni, akkor előzzük meg a problémát: tavasszal ne engedjük oda az állatokat, ahol a munkálatok miatt fészkük eltávolításra kerülne. Néhány szél lengette szalag az eresz alatt elegendő jelzés lehet a madarak számára, hogy másutt keressenek költőhelyet.

Indokolt a munkálatok kivitelezése előtt egyeztetni a természetvédelmi kezelői feladatokat ellátó nemzeti park igazgatósággal (Vas megyében az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, 9941 Őriszentpéter, Siskaszer 26/A, 94-546-036, 94-546-034, [[[EpKqcrihAjcnUCkxY3Tjkb3JzZWdpbnBAb25wLmt2dm0uaHU=]]]), szükség szerint helyszíni szemle keretében.

Fontos tudni, hogy a területi természetvédelmi hatóság engedélye szükséges a már megtelepedett madár riasztásához, fészkének eltávolításához (ez költési időszakon kívülre is vonatkozik).

Vas megyében e hatósági feladatot a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya látja el (9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 94-506-700, [[[lyBhaJTT8z0DxMcEjem9sZGhhdG9zYWdAdmFzLmdvdi5odQ==]]]).

A már fészkelési időben zajló munkálatok esetében a hatóság korlátozással élhet: a fészekben lévő fiókák megóvása érdekében bizonyos munkák elhalasztását írhatja elő, fészek eltávolításakor műfészkek kihelyezését kérheti.

A jogszabályok betartása és a természetvédelmi értékeink megőrzése érdekében kérjük Önöket, hogy körültekintően járjanak el, szükség esetén kérjék kollégáink segítségét.

Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály

 

 

(Vas Megyei Kormányhivatal)