Közeledik a nyári szünidő, amikor a pihenés mellett sok fiatal nyári diákmunkát vállal pénz- és tapasztalatszerzés céljából. Sokan szervezett gyakorlaton vesznek részt, mások életükben először dolgoznak teljes- vagy részmunkaidőben. A megfelelő tapasztalatok, ismeretek hiányában, a munka rövid időtartama miatt a diák munkavállalók sokkal inkább kiszolgáltatottak a munkaáltatójuknak, mint az idősebb munkavállalók, ezért nagyobb annak a veszélye, hogy a foglalkoztatójuk nem tartja be a munkaviszonnyal kapcsolatos alapvető szabályokat sem, esetleg kihasználva tapasztalatlanságukat pénzügyileg is megrövidíti őket. A diákként szerzett munkahelyi tapasztalatok előnyt jelentenek a fiatalok számára, kiemelkedő lehetőségeket biztosítva a későbbiekben is fontos készségek elsajátítására, de foglalkoztatásuk a szükséges megelőző intézkedések hiányában fokozott kockázatot is jelenthet.

A fenti kockázatok, veszélyek mérséklésére, megelőzése érdekében a Tolna Megyei Kormányhivatal az iskolai tanév utolsó hetében immár hagyományosan szakmai napot szervez Szekszárdon, a  Vármegyeházán 2018. június 12. napján 10:45 órai kezdettel  a diákok számára a nyári diákmunka szabályairól, melynek keretében a fiatalok megismerkedhetnek az alapvető munkajogi szabályokkal és a biztonságos munkavégzés érdekében betekintést nyerhetnek a legfontosabb munkavédelmi ismeretekbe. A rendezvényen a Szekszárdi Járási Hivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Osztályának kollégái tartanak előadást a diákoknak a témával kapcsolatban, bízva abban, hogy az ott megszerzett tudás segíteni fogja a fiatalokat a nyári munkájukkal kapcsolatban.

Az előadásokon túl feltétlenül javasoljuk mind a diákoknak, mind az őket foglalkoztatni kívánó munkáltatóknak, hogy tanulmányozzák át a Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya, illetve Munkavédelmi Főosztálya által a nyári diákmunkával kapcsolatos hasznos munkaügyi és munkavédelmi tudnivalókról kiadott tájékoztató anyagokat, amelyek a kapcsolódó anyagok menüpont alatt elérhetőek.

További információ a "Kapcsolódó anyagok" menüpont alatt.

(TMKH Szekszárdi Járási Hivatala)