Az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédő szer megvásárlásához 2018-ban is igényelhető támogatás.
A Földművelésügyi Minisztérium 240 millió Ft keretösszeggel 2018-ban is biztosítja a szőlőtermelők részére a 75%-os támogatást a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezéshez. A megelőzés támogatása iránti kérelmeket két körben, először 2018 márciusában lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz.
Maga a betegség ellen nem áll rendelkezésre növényvédőszeres eljárás, csak az azt terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen. A megelőzéshez és a betegség megjelenése esetén a felszámoláshoz is vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe. A támogatás a növényvédő szer vételárának 75%-át, hektáronként legfeljebb 12.000 Ft-ot tesz ki. A szőlőtermelők a gépi bérmunka-szolgáltató által megvásárolt és kijuttatott növényvédő szer után is igényelhetik a 75%-os támogatást.

Azon szőlőtermelők, akik a megelőzésükhöz igényelnek támogatást, azt első körben márciusban tehetik meg. Ezt és a védekezési időszakban elvégzett növényvédőszeres kezelést követően nekik egy második kérelmet is be kell majd nyújtani augusztus 15-ig.

A támogatás szempontjából figyelembe vehető védekezési időszak május 1-től július 31-ig tart, tehát ebben az időszakban szükséges az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszert kijuttatni a szőlőültetvényen.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a szőlőültetvényeken megvalósuló növény-egészségügyi védekezés támogatásáról szóló 9/2016. (II.15.) FM rendelet alapján az amerikai szőlőkabóca elleni védekezésre támogatás igényelhető minden tárgyév március 1. és 31. között. Bővebb információ az alábbi linken található:
https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/tamogatasok-listazo/-/tamogatas/10-2018-ii-22-szamu-kincstar-kozlemeny

(TMKH Szekszárdi Járási Hivatala)