Értékeink és érdekeink vannak Európában és a világban, amelyeket közösen kell megvédenünk - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter május 9-én, Szekszárdon tartott előadásán. A megjelenteket dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott köszöntötte.

A haderőfejlesztésről, valamint a honvédelem és az államigazgatás kapcsolatáról tartott előadást a Tolna Megyei Kormányhivatal munkatársainak Benkő Tibor honvédelmi miniszter a szekszárdi Vármegyeházán. A tárcavezető előadásában rámutatott: sok a kapcsolódási pont a honvédség és az államigazgatás között, hiszen egy esetlegesen kialakult konfliktusban - a különleges jogrend esetén - a kormányhivataloknak és a területi védelmi igazgatásnak kiemelt szerep jut. „Kik azok, akiknek gondoskodni kell a magyar emberek békéjéről és biztonságáról? Nekünk közösen. Magyarországot megvédjük, mert ez a dolgunk, ez a kötelességünk – és mert van mit megvédenünk” – fogalmazott Benkő Tibor.

A tárcavezető rámutatott: a megváltozott globális és európai biztonsági helyzet, a migránsválsággal ismét előtérbe kerülő terrorizmus, a hibrid hadviselés megjelenése megköveteli a hatékony és erős Magyar Honvédség kiépítését. Ez az építkezés a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal már megkezdődött, benne a hazai hadiipar beindításával, az egyes haderőnemek átalakításával és fejlesztésével, a katonák legmodernebb felszereléssel történő ellátásával, a katonai innovációs intézetek és a Kibervédelmi Akadémia megalapításával. Ugyanakkor a tárca mindig a katonát állítja középpontba, ezért dolgozták ki az életpályamodellt az új illetményrendszerrel, a család- és lakhatási támogatással.

A honvédelmi miniszter kiemelte: a Magyar Honvédség szerves része a társadalomnak. „Ha a társadalomból tudunk építkezni, ha tehetséges fiatalokat tudunk a Magyar Honvédség, a haza szolgálatába állítani, akkor tudunk minőségi honvédséget építeni, ami lojális az ország lakosságához” – mondta, hozzátéve, hogy éppen a honvédelmi nevelésben és a területvédelmi elven szerveződő önkéntes tartalékos rendszer kiépítésében számít legjobban a kormányhivatalok segítségére. Utóbbi kapcsán kifejtette, hogy jelenleg több mint 8000 önkéntes tartalékos szolgál a rendszerben. A cél változatlanul az, hogy minden járás rendelkezzen területvédelmi századdal és minden megye legalább egy területvédelmi zászlóaljjal, hiszen az önkéntes katonák adják azt a képességet, amelyre a jövőben kiemelt szüksége lehet a Magyar Honvédségnek.

(honvedelem.hu)