A korábbi évek hagyományainak megfelelően ismételten Tamási városa adott otthont a Tolna Megyei Közfoglalkoztatási Kiállításnak és Konferenciának. A vendégeket Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott, Porga Ferenc Tamási város polgármestere, valamint a Belügyminisztérium képviseletében Szulimán Zsolt osztályvezető úr köszöntötte. Az idei évben 25 Tolna megyei közfoglalkoztató mutatta be a többnyire a mezőgazdasági programelem keretében előállított különböző zöldség- és gyümölcspalettáját, illetve az ezekből előállított termékeket. Kísérőprogramként szakmai konferencián vehettek részt az érdeklődök, ahol többek között Dr. Gonda Ádám, a Tolna Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője tartott tájékoztatást a Tolna megyében megvalósuló munkerőpiaci programokról.

Az idei kiállításnak is az volt az elsődleges célja, hogy bemutassa a közfoglalkoztatás értékteremtő jellegét, megmutassa, milyen eredmények születtek a megyében a különböző közfoglalkoztatási programokban. A kistérségi startmunka mintaprogramokban, a szociális földprogramban résztvevő önkormányzatoknak, valamint a közfoglalkoztatási programokra szerveződött szociális szövetkezeteknek nyílt lehetősége az előállított termékeik bemutatására. A mezőgazdasági programokban megtermelt zöldségek-gyümölcsök elsősorban a helyi közétkeztetésben kerülnek felhasználásra, fogyasztásra. Több település a mezőgazdasági programjában megtermelt zöldségek és gyümölcsök tartósítására alkalmas helyiséget alakított ki, ezzel is biztosítva a saját konyha téli időszakban történő folyamatos ellátását. A helyi sajátosságokra épülő programokban az önkormányzatok speciálisan a településre jellemző vagy annak szükségleteihez kapcsolódó fejlesztéseket valósítanak meg. Akad példa közösségi terek felújítására, létrehozására is.

A programok kiteljesedése szükségessé tette a megtermelt alapanyagok széleskörű feldolgozását, melynek megvalósításához kiváló lehetőséget teremtett a Belügyminisztérium a közfoglalkoztatásra épülő szociális szövetkezet alapításához nyújtott támogatása. Ezen speciális szövetkezeti forma hosszú távú célja, hogy fenntartható és a közösséget támogató gazdálkodásával hozzájáruljon a hátrányos helyzetű települések lakosságának felzárkóztatásához, szociális és munkaerőpiaci helyzetének javításához.

A kiállítás látványos keretek között népszerűsíti az új típusú közfoglalkoztatási programok megújuló elemeit a közfoglalkoztatásban dolgozók által előállított értékek, hasznos termékek bemutatásával. Alkalmat teremt a településeknek arra, hogy más önkormányzat által már kipróbált, eredményesen működő programokat ismerjenek meg, új ötleteket, jó gyakorlatokat gyűjtsenek, egyszersmind elősegíti a közfoglalkoztatással kapcsolatos negatív előítéletek megszüntetését, rávilágítva a közfoglalkoztatás egyéb, pozitív hozadékaira.

(TMKH Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály)