Szekszárdon a 26. héten a változékonyabb, csapadékosabb időben hét végére jelentősen visszaesett a virágzó növények pollenszórása.
A fák közül az allergénként nem számon tartott fenyőfélék (Pinaceae*) és a gyengén allergizáló hárs (Tilia**) pollen szórása lassan befejeződik. A szelídgesztenye (Castanea*), pollenkoncentrációja a hét elején a közepes koncentrációt is elérte.
Szekszárdon is a csalánfélék pollenkoncentrációja éri el a legmagasabb értéket – de mennyisége így is a közepes tartományban van. Az erős allergén pázsitfűfélék koncentrációja is a közepes tartományon belül van. Változatlanul alacsony koncentrációban mutathatóak ki az egyéb nyári gyomok pollenjei, mint például, lórom (Rumex***), fészekvirágzatúak (Asteraceae***), libatopfélék (Chenopod***), kenderfélék (Cannabaceae*), ernyősvirágzatúak (Umbelliferae*), és az útifű (Plantago***).
A kültéri allergén gombák közül a Cladosporium spóraszáma a nagyon magas koncentráció értéket is jelentősen meghaladta a hét első felében. A csapadékos, hűvösebb időben koncentrációja lecsökkent, de a további napokban, a várható felmelegedésben ismét nagyon magas értéket érhet el. Az Alternaria spóraszáma jellemzően a közepes szinten maradt.

A teljes jelentés a "Kapcsolódó anyagok" menüpont alatt olvasható.

(TMKH Népegészségügyi Főosztály)