Szekszárdon 2017-ben a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Aerobiológiai Monitorozás keretében 2017. január 31-én helyezte üzembe a pollencsapdát – kb. két héttel később, mint az előző években Ennek oka nyilvánvalóan az volt, hogy az elhúzódó januári fagyos időben nem volt várható a fák virágzásának megkezdődése. A csapda azóta folyamatosan működik.

ORSZÁGOS HELYZET (04. 10.)
Az elkövetkező napokban a platán pollenkoncentrációja továbbra is többfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet. Magas koncentrációban lehet jelen még helyenként a tölgy és a nyír virágpora is. A fűz, a kőris, valamint a ciprus-és tiszafafélék pollenkoncentrációja valószínűleg a közepes, a nyárfáé, a juharé és a gyertyáné az alacsony tartományban alakul. A kevésbé jelentős allergének közül, az ostorfa és az eperfafélék virágpora jellemzően közepes-magas, a dió, a bükk, a fenyőfélék és a sásfélék pollenje pedig általában alacsony koncentrációban fordul elő.
A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is alacsony.
(forrás: www.oki.wesper.hu)

SZEKSZÁRDON a 14. héten, a változékonyra fordult, időnként erősen szeles időben a hét végére a pollenszám az előző héthez képest lecsökkent. Most már Szekszárdon a platán pollenjéből található a legtöbb a levegőben, koncentrációja a magas, időnként a nagyon magas értéket is meghaladja.  Közepes-magas koncentrációban, változó intenzitással szórta virág porát a fűz a nyír és a kőris.
Közepes mértékben szórta virágporát egész héten a dió, a ciprus- és tiszafafélék, a nyárfa, a juhar és a tölgy.
Megjelent Szekszárdon is a csapdában a kevésbé allergén hatású eperfafélék pollenje. Kis mennyiségben szórják virágporukat a sásfélék is. 
A kültéri allergén gombák spóraszáma Szekszárdon is az alacsony tartományban alakult.

A "Kapcsolódó anyagok" menüpont alatt található diagram szemlélteti a 8-14. héten Szekszárdon az összes pollenszám alakulását.

Szekszárdon a 14. héten nagyon magas mennyiségben szórta virágporát a platán. (2015-ben ez három, 2016-ban egy héttel később kezdődött.)
A PLATÁNFÁK kertészetileg fenntartott, idegen eredetű dísznövények. A platánfélék (Platanaceae) családjába tartoznak. A platánok a zárvatermőknek (Magnoliophyta) nagyon ősi csoportja, már a kréta időszakban megjelentek, és a harmadkorban az egész északi féltekén elterjedtek voltak. Hatalmas kort képesek megélni, több száz évet élhetnek, és közben óriásivá nőhetnek. A legelterjedtebb a juharlevelű platán.

A platánok virágszerkezete meglehetősen sajátos, erősen redukálódott, gömbös egyivarú virágzatokba tömörülnek, melyek az ágak végeiről csüngenek le. Az alsóbb virágok többnyire termősek, a felsők porzósak, tehát a növények egylakiak. A porzós virágban a porzólevelek csatlói tetőszerű, húsos pajzsocskákat alkotnak, melyek védik a csaknem ülő portokokat. A termős virágokban hiányoznak a sziromlevelek, a termőlevelek szabadon állnak, csúcsukon tökéletlenül záródnak. A bibék vége kampós, belső felülete igen finom, érdes felületű, a szélbeporzáshoz alkalmazkodott. A gömbös terméscsoport sok egymagvú makkocskából áll, melyek tövében hosszú szőrszálak találhatók – segít a széllel való terjedésben. A magok endospermiuma csak gyengén fejlett.

A platán az erős allergének közé tartozik. Pollenszemei 18-21 μ nagyságúak, három pórussal és három hasítékkal rendelkeznek, felszínük szemcsézett. Keresztreakciót ad a nyír, éger, bükk, gyertyán, mogyoró, tölgy, szelídgesztenye és a pázsitfűfélék néhány képviselőjével.

(Forrás: Országos Környezet-egészségügyi Intézet)

Vezesse tüneteit a pollennaplóban, kövesse azok változását a pollenkoncentráció hatására!
Regisztráljon ingyenesen a www.pollendiary.com
oldalon és naplózza tüneteit legalább három héten át!


POLLENALLERGIÁSOKNAK:
POLLENNAPLÓ


Az Országos Környezetegészségügyi Intézet és a Bécsi Egyetem közötti együttműködés keretében elkészült a pollennapló magyar nyelvű változata.

A www.pollendiary.com/Phd/hu címen elérhető weblapon egy gyors regisztrációt követően az allergiások személyre szabott, hasznos információhoz juthatnak tüneteik és a pollenkoncentráció összefüggéséről. Ennek segítségével követhetik, hogy a lehetséges tünetek hogyan függnek össze azzal a légköri pollenkoncentrációval, amit adott időszakban a tartózkodási hely közelében mértek.

A pollennapló kiadását jelentős szakmai érdeklődés előzte meg hazánkban, és a betegek részéről már régóta jelentkező igényt teljesített meg. A pollennapló jelentős lépést jelent az új generációs betegtájékoztatásban, mivel az információ személyre szabott.

Az oldal hasznos mind a betegek, mind az orvosok, illetve családtagok számára. A felhasználó információhoz juthat a tünetei és a pollenkoncentráció összefüggésről. Ennek segítségével a felhasználó követheti, hogy a tünetek hogyan függenek össze az elmúlt napokban a tartózkodási helyének közelében mért légköri pollenkoncentrációval. Az adatbázis egész Európára érvényes, az irányítószám megadásával a felhasználó mindig az aktuális tartózkodási helyét rendelheti a tüneteihez, a megjelenő grafikonok görbéi arra a régióra vonatkozó pollen átlagértékeket mutatják a korábbi napokra vonatkozóan.

A tüneteket az érintett testrészekre vonatkozóan (szem, orr, stb.) ill. a tünetek súlyossága szerint, több fokozatban lehet megadni. Azt is számításba veszi a rendszer, hogy a felhasználó szed-e valamilyen gyógyszert a tünetei enyhítésére. A rendszert évtizedek óta hagyományos formában gyűjtött betegnapló adatok és statisztikai modellek alapozták meg.

A pollennapló tartalma az OKI szakértőinek legjobb tudása szerint lett összeállítva, figyelembe véve az aerobiológia legújabb tudományos eredményeit és elméleteit. Mindezen tartalmak, az interaktív modulok és szolgáltatások célja nem az orvosi tanácsadás helyettesítése, és nem alkalmasak egyéni diagnózis felállítására vagy tanácsadásra, vagy bármiféle kezelés megalapozására.

A pollennapló vezetéséhez díjmentesen lehet regisztrálni, a szolgáltatott pollen adatok ingyenesek. A készítők abban a reményben hozták létre ezt a szolgáltatást, hogy a pollenadatok személyre szabott formában még hasznosabb információt szolgáltassanak az egészségük védelme érdekében.

FIGYELEM!!
A Pollen Napló tartalma nem helyettesíti a szakorvosi tanácsadást, kezelést.
(TMKH Népegészségügyi Főosztály)