A mezőgazdaságot egyre gyakrabban és mind huzamosabb időn át sújtó aszály miatt egy április 30-án hatályba lépett kormányrendelet bevezette a rendkívüli öntözési célú vízhasználat jogintézményét. Ez az érintett gazdálkodók számára kötött paraméterek mellett egy hónapra rendkívüli vízhasználatot biztosít.

A rendkívüli öntözési célú vízhasználatra a tartósan vízhiányos időszakban van lehetőség, a vizet közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással lehet kinyerni, hektáronként legfeljebb 1200 köbmétert. Az ilyen módon öntözött terület nagysága nem haladhatja meg a száz hektárt, megszakítás nélkül maximum egy hónapon át tarthat ez.

A rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a területileg illetékes vízügyi hatósághoz írásban, az elektronikus ügyintézés szabályai szerint kell bejelenteni.

Amennyiben tehát az ügyfél nem természetes személy, vagy természetes személy, de jogi képviselő útján intézi ügyét, beadványát kizárólag elektronikus úton nyújthatja be a hatósághoz. A természetes személyek papír alapon is megtehetik a rendkívüli öntözési célú vízhasználatra vonatkozó bejelentésüket.

A bejelentéshez szükséges adatlapot a www.tolna.katasztrofavedelem.hu oldalról lehet letölteni.

Tolna megye az alábbi települések kivételével a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (8050 Székesfehérvár, Pf. 947. E-mail cím: [[[QRyOhWvhQAmeg9mRMJ2NjmFZmVqZXIudml6dWd5QGthdHZlZC5nb3YuaHU=]]]) illetékességi területéhez tartozik:
Attala, Báta közigazgatási területének a Duna bal partjára eső része, Csikóstőttős, Jágónak, Kaposszekcső, Kapospula, Lápafő, Nak közigazgatási területe, Váralja Völgységi patak jobb partjára eső része, Várong közigazgatási területe, továbbá Kismányoknak és Nagymányoknak a Völgységi patak jobb partjára eső része, valamint a Duna parti településeknek a folyam (középvízi) medrébe nyúló, tartozó közigazgatási területe. Ezek a települések a  Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (7630 Pécs, Engel János utca 1. 7602 Pécs Pf.: 300.; 7602 Pécs Pf.: 326.) illetékességi területéhez tartoznak.)


(Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)