Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben, augusztus 1-ét nyilvánította a Szoptatás Világnapjává, ezt követően pedig augusztus első hetét az Anyatejes Táplálás Hetévé. Hazánk 1993-ban csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek célja a csecsemők természetes táplálásának népszerűsítése.

Az újszülöttek legideálisabb tápláléka az anyatej, a legjobb táplálási módja a szoptatás. Az anyatej a csecsemő életének első időszakában biztosítja az optimális összetételű és hőmérsékletű táplálékot, valamint a szoptatás megfelelő lelki kötődést is kialakít az anya és gyermeke között. Immunvédelmet biztosít a baba számára. Élő anyagként, folyamatosan igazodik a gyermek változó igényeihez és étvágyához, emellett vitaminokban és nyomelemekben is gazdag.

A WHO és az UNICEF ajánlása szerint a csecsemőknek kizárólag anyatejet kellene kapniuk 6 hónapos korukig és a kizárólagos szoptatási időszak után is a megfelelő minőségű és mennyiségű kiegészítő táplálék mellett a szoptatás a gyermek 1-2 éves koráig folytatható. A legfrissebb felmérések szerint a szülés előtt álló anyák többsége tudatosan készül a szoptatásra, szeretné kicsinyét anyatejjel táplálni. Ennek ellenére a hazai adatok alapján a babák kevesebb, mint ötven százaléka kap kizárólag anyatejet hat hónapos koráig.

Az elmúlt évtizedek elavult táplálási tanácsai még mindig éreztetik hatásukat. Régebben már a pár hetes csecsemő hozzátáplálását is megkezdték gyümölccsel és főzelékkel, ami az anyatej korai elapadásához, s így a korai elválasztáshoz vezetett. A tápszerek választékának bővülése és reklámozása is csökkentette a szoptatási kedvet. Fontos tudnunk, hogy egyetlen tápszer sem rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek az anyatejet egyedülállóvá és nélkülözhetetlenné teszik.

Az anyatej gyulladáscsökkentő és antimikróbás hatással bír, összetétele egyetlen szoptatáson belül és a szoptatási időszak folyamán is változik, mindenkor a csecsemő igényeihez alkalmazkodik. A koraszülöttet világra hozó anya teje speciális összetételű, megfelel a koraszülött igényeinek. A bébik szopómozgása segíti az állkapocs, a fogak és a szájizomzat egészséges fejlődését.

Az Anyatejes Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a szoptatás fontosságára, hiszen az anyatejes táplálás a felnőttkori egészség megőrzésében is nagy szerepet játszik.

Az anyatejjel táplált csecsemők felnőttként ritkábban szenvednek fertőzésben, tüdőgyulladásban és légúti megbetegedésekben, illetve esetükben kevésbé gyakori az elhízás és a cukorbetegség is. A legújabb tudományos kutatások rámutattak arra, hogy a szoptató édesanyák esetében ritkábban alakul ki a mell és a petefészek daganatos megbetegedése. Ha a szoptatással, csecsemőtáplálással kapcsolatban kérdése van, forduljon bizalommal háziorvosához, védőnőjéhez!

További információk:
http://worldbreastfeedingweek.org/
http://www.who.int/nutrition/topics/global_strategy/en/

(Népegészségügyi Főosztály)