Csütörtök délután emlékezők töltötték meg a Megyeháza Bessenyei termét. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a Kormányhivatal közös szervezésében a kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek. A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke, és Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja.

Az emlékműsor hangulatát a Meglepetés Énekegyüttes, valamint a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium zenés, énekes műsorszámai tették még ünnepélyesebbé. A megemlékezésen elhangzott Illyés Gyula: „Egy mondat a zsarnokságról” című költeménye a Művészeti Szakgimnázium tanulójának előadásában.

Szabó István ünnepi beszédét Kovács Béla kisgazdapárti politikus 1947. február 25-i letartóztatásával és a Szovjetunióba történő elhurcolásával kezdte, majd több, a Gulágot megjárt egykori fogoly példáján keresztül szemléltette a kommunista diktatúra kegyetlenségeit. Szolzsenyicin orosz író rideg egyszerűséggel megírt gondolatait felidézve ismerkedhetett meg a hallgatóság a kommunizmus materialista világszemléletével, a kommunizmus szégyent, méltóságot, keresztény értékeket nem ismerő világrendjével, melynek eredményeképpen 100 millió ember vesztette életét. Aki mégis túlélte a Gulág szörnyű megpróbáltatásait, azoknak megtiltották, hogy bárkinek is elmondják, hogyan bántak velük.

Román István kormánymegbízott a magyar országgyűlés 2000-ben hozott, február 25-ét a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjává tévő döntésével kezdte ünnepi megemlékezését. Megemlékezett azokról, akiknek élete tragikus hirtelenséggel ment tönkre a kommunista diktatúra miatt. Beszélt a szétszakított családokról, az ismeretlen helyre elhurcolt férfiakról, a bizonytalanságban otthon maradt családtagokról, valamint azokról, akik külföldön, mindentől elszakítva próbáltak meg új életet kezdeni a vágyott szabadság érdekében. A ma középkorúakról azt mondta, hogy gyermekként még érezhettek valamit a kommunista diktatúra végnapjaiból. Megemlékezése zárszavaként arra hívta fel a figyelmet, hogy ma Magyarországon az Alaptörvény mindenki számára biztosítja azokat a jogokat, melyek a kommunista elnyomás alatt elképzelhetetlenek voltak.

A megemlékezés ezután Napkoron, a Kerekerdő Turisztikai Központ Gulág emlékművénél folytatódott. Támba Miklós, a Napkori Erdőgazdák zRT vezérigazgatója mondott ünnepi beszédet az egy éve avatott Gulág emlékhelyen, majd a napkori iskolások műsora következett. Végezetül az emlékezők elhelyezték koszorúikat a Gulág emlékműnél.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)