2018. augusztus 23-án ünnepélyes keretek között került sor a Fehérgyarmati Járási Hivatal új épületének alapkőletételére. Az ünnepségen Dr. Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár, Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja, Dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője, és Karaova Magdolna hivatalvezető mondott beszédet.

Hivatalvezető Asszony köszöntőjében elmondta, hogy a Járási Hivatal dolgozói mások szolgálatára esküdtek, és legjobb tudásuk szerint látják el feladatukat. A minőségi munkavégzéshez szükséges, hogy megfelelő körülmények között tudjanak dolgozni. Ez azért is fontos, mert a járáshoz 50 település, és 40 000 ügyfél tartozik. Hivatalvezető Asszony megköszönte a Kormány és a Kormányhivatal támogatását.

Dr. Tilki Attila Szent István intelmeit idézve hangsúlyozta a köztisztviselők munkájának fontosságát. A térség országgyűlési képviselőjeként is köszönetet mondott a Polgármesteri Hivatalnak, hogy az elmúlt néhány évben „társbérletet” biztosítottak a Járási Hivatal dolgozói számára. A közigazgatás történetét felvázolva elmondta, hogy a 2011-ben kezdődött átalakítási folyamat beindításával ismét jó irányba halad a közigazgatás szekere.


Román István kormánymegbízott beszédét azzal kezdte, hogy habár Fehérgyarmat és környéke a fővárostól és a megyeszékhelytől is egyaránt az egyik legtávolabbi járás, de ez csupán földrajzi értelemben van így. Az elmúlt időszak beruházásai, többek között a 100 millió forintos energetikai korszerűsítések azt jelentik, hogy ez a térség a figyelem középpontjában van. Az új Járási Hivatal megépítésével egy komoly adósság törlesztésére kerül sor. Az elmúlt időszak nehézségei után hamarosan méltó körülményeket tudnak biztosítani a dolgozóknak és az ügyfeleknek egyaránt.

Az épülettel kapcsolatban kormánymegbízott úr elmondta, hogy a későbbiekben otthont adhat a Kormányablaknak is. Külön megköszönte a dolgozóknak kitartásukat és türelmüket. Ezen kívül köszönetet mondott az előző kormánymegbízottaknak és Dr. Tilki Attila képviselő úrnak, hogy munkájukkal elősegítették az épület megvalósítását. Fehérgyarmat polgármesterének, Dr. Péter Csabának pedig azért mondott köszönetet, hogy helyet biztosított a Járási Hivatal dolgozóinak. Kormánymegbízott úr kiemelte, hogy az elmúlt évek fejlesztésének eredményeképpen folyamatosan haladunk előre, hogy 21. századi körülményeket tudjunk biztosítani minden dolgozó számára.

Dr. Tuzson Bence államtitkár úr ünnepi beszédének elején a településekről szólt. A települések épületeiben benne van a lakók lelke. A kormányzat feladata, hogy az esetlegesen nem rendben lévő dolgokat helyreigazítsa. Így volt ez a Fehérgyarmati Járási Hivatal esetében is, égető szükség volt egy új épületre. Mára minden készen áll az épület megvalósításához. Fehérgyarmat szerepéről államtitkár úr felidézte, hogy régóta a kapocs szerepét tölti be Kárpátalja és Erdély irányába egyaránt, ezért központi szereppel bír. Ezért itt is meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a járásban élő emberek az Állam szolgáltatásaihoz a lehető legszélesebb körben juthassanak hozzá. Dr. Tuzson Bence a kormányzat és az emberek közötti erős szövetség kialakításának és működésének fontosságát hangsúlyozta. Elmondása szerint három területen kell előrelépni. Ezek a népesség növelése, ezzel szoros összefüggésben a gazdaságpolitika fejlesztése, s végül, de nem utolsósorban a kultúra megőrzése. Államtitkár úr beszédét azzal zárta, hogy a közigazgatásnak is szolgálni kell ezeket a célokat. Fontos, hogy legyen jövőképünk, hogy erős országgá tudjunk válni.


Az ünnepi beszédek elhangzása után letették a Fehérgyarmati Járási Hivatal új épületének alapkövét.

 

 

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)