Sajtótájékoztató keretén belül számolt be a településen folyó közfoglalkoztatásról Tajthy Péter, Paszab község polgármestere. A sajtótájékoztatón felszólalt Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja, és dr. Vinnai Győző, országgyűlési képviselő is.

Polgármester úr köszöntőjében elmondta, hogy az 1400 fős Paszabon milyen nagy fontossággal bír a közfoglalkoztatás. A 2010-es évben 250 fő segélyezett volt a településen, mára ez a szám 100 fő alá csökkent. Jelenleg a településen a legnagyobb munkáltató az önkormányzat, s a település mára önellátóvá vált. Márciustól már a 7 hektáron megtermelt zöldség és gyümölcs a közétkeztetés keretén belül többek között az óvodában kerül majd felhasználásra. Paszabon a géppark is folyamatosan bővül 2013-tól az állami pályázatoknak köszönhetően, így mára a vetéstől az aratásig mindent meg tudnak oldani. Hasznot tudnak termelni, amit visszaforgatnak, s így továbbléphetnek a fejlődés útján. A polgármester az idei év feladatai közé sorolta a mezőgazdasági és belvíz-elvezetési programot, mely a közmunkaprogram keretein belül tud megvalósulni. Az illegális hulladéklerakókat pedig a START közmunkaprogram segítségével számolják fel.

Dr. Vinnai Győző képviselő úr a paszabi közfoglalkoztatási programot értékteremtőnek nevezte, s hozzáfűzte, hogy a program más településen is színvonalasan működik. Az átalakított szakképzési rendszer, a hiányszakmák, és a második szakma megszerzésének ingyenessé tétele mind a munkaerő-piacon történő könnyebb elhelyezkedést segítik elő. Képviselő úr választókerületében a közmunkaprogram mintegy 3000 foglalkoztatottat érint.

Román István kormánymegbízott a közfoglalkoztatás hosszabb távú céljának a munkaerőpiacra történő kijutást nevezte. A megyei foglalkoztatottak száma növekedett, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a foglalkoztatási ráta az észak-alföldi és észak-magyarországi régióhoz képest is a legjobb. Ez mind-mind jó visszajelzés az eddig elvégzett munkáról. Az elmúlt években komoly bővülés ment végbe a munkaerőpiacon, aminek eredményeképpen a közfoglalkoztatottak 15-20%-a cégeknél, vállalkozásoknál tudott elhelyezkedni. Az elmúlt hónapokban 4000 fő szakmai képzése zajlott le a megyében. Paszabon 31 fő közfoglalkoztatott szerzett kőműves képesítést, de emellett hegesztő, ács és még további képzések is zajlottak az elmúlt hónapokban. Itt látható a képzési támogatás eredményessége. Kormánymegbízott úr elmondása alapján a pozitív tendencia folytatódik, a márciustól induló új közfoglalkoztatási program pedig további lehetőséget biztosít arra, hogy az emberek munkából éljenek meg.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)