A nyári diákmunkaprogram keretében összesen 4665 diák dolgozhatott a megyében. Román István kormánymegbízott ismertette: a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet utáni időszakban a vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak nagy segítséget jelentettek a diákok.

Román István elmondta: a fiatalok pedig megismerkedhettek a munka világával, munkatapasztalatot szerezhettek, a keresetük pedig jól jött a nyári terveik megvalósításához vagy a tanévkezdéshez. Kiemelte: öröm, hogy idén a diákok jelentős része a turizmus és a vendéglátás területén keresett munkát, amelyet az egyik legérzékenyebben érintett a járványhelyzet. A kormánymegbízott arról is tájékoztatott, hogy az előzetes tervek szerint eredetileg 3000 fő foglalkoztatásával kalkuláltak, ám az igények magasabbnak bizonyultak, így a kormány hozzájárulásával sikerült forrásokat átcsoportosítania a kormányhivatalnak, így mindenki, aki szeretett volna dolgozni, kaphatott munkát, így összesen több mint félmilliárd forint keresethez juthattak hozzá a megye fiataljai.

Dr. Nagy Ervin, a Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője hozzátette: a tervezett létszámhoz képest 150 százalékos teljesítményt sikerült nyújtaniuk a július 1. és augusztus 31. között zajló programban. Az elmúlt évekhez hasonlóan legtöbben az önkormányzatok által fenntartott intézményekben dolgoztak, de idén több diák vállalt munkát a turizmus-vendéglátás szektorban és a mezőgazdaságban is.

Szabó Zoltán, a Sóstógyógyfürdők Zrt. vezérigazgató-helyettese közölte: idén először kapcsolódtak be a programba, 31 fő dolgozott náluk augusztusban, erre 5,5 millió forintos támogatást kapott a cég, melynek nagy segítséget jelentett a diákok jelenléte. Tapasztalataik szerint a programban részt vevő diákok komolyan vették a munkát, felelősségteljesen teljesítették feladataikat, jobb munkaerőnek bizonyultak, mint korábban a különböző szövetkezeteken keresztül foglalkoztatott fiatalok.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)