A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatala a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal támogatásával, az Oktatási Hivatal Nyíregyházi Pedagógiai Oktatási Központ és a Nyíregyházi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály szakmai együttműködésével 2017. november 21-én megyei környezetvédelmi versenyt szervezett általános és középiskolai diákok részére „Parlagfű-mentesítés – Közös érdek, közös felelősség” címmel.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi szervezeti egysége a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal szoros szakmai együttműködésben már 2011 óta szervez a megyében a parlagfű elleni védekezés fontosságát hangsúlyozó programokat. Ezt a hagyományt követte a 2017. november 21-én a Megyeháza dísztermében megrendezett verseny, melyen délelőtt 30 általános iskolai csapat, míg délután a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában lévő középiskolák 10 csapata mérte össze tudását.

A versenyt Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese nyitotta meg, aki beszédében visszatekintett az elmúlt években megvalósított programokra. A parlagfű elleni védekezés egyik legfontosabb formája a felnövekvő nemzedék és rajtuk keresztül a társadalom környezettudatos szemléletformálása, és így egy élhetőbb környezet kialakítása – hangsúlyozta az elnökhelyettes.

- El kell érnünk oda, hogy mindenki, aki földdel bánik, érezze kötelességének annak rendben tartását! Ha ez teljesül, akkor tisztább, egészségesebb, szebb környezetben élhetünk. – mondta Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott. Köszöntőjében a kormánymegbízott örömét fejezte ki, hogy a megye mind a négy, Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában lévő középiskolája képviseltette magát a versenyen, majd kiemelte, hogy a verseny valamennyi résztvevője - helyezéstől függetlenül – nyertes, hiszen a felkészülés során hasznos ismeretekkel gazdagodtak.

A verseny során a csapatokra a parlagfűvel, a parlagfű elleni védekezés módszereivel kapcsolatos ismereteket szamon kérő feladatok vártak. A végső sorrendet döntően befolyásolta a csapatok által előzetesen elkészített, a parlagfű elleni védekezés fontosságát bemutató plakátok is, melyeket a zsűri a helyszínen értékelt. A verseny végeztével minden résztvevő csapat ajándékcsomaggal gazdagodott, míg a két kategória első három helyezettje értékes tárgynyereménynek örülhetett.

Általános iskolai kategóriában szoros közdelemben a Leveleki Gárdonyi Géza Általános Iskola szerezte meg az első helyezést, míg a középiskolák között a Lippai János Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola mezőgazdasági technikusai bizonyultak a legjobbnak.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)