2017. június 2-án, Nyíregyházán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata tartott közös ünnepi megemlékezést a Nemzeti Összetartozás Napján.

A Megyeháza előtti téren megrendezett megemlékezésen a hagyományoknak megfelelően a város és a megye vezetői osztották meg gondolataikat a Trianonra emlékezőkkel. Köszöntőt mondott Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, ünnepi beszédet tartott dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere, majd dr. Polgári András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója zárta a beszédek sorát. Az ünnepi gondolatok között a Kisvárdai SZC Kandó Kálmán Közlekedési Szakgimnáziuma és Dr. Béres József Kollégiuma tanulóinak „Együtt dobban a szív” című emlékműsorát tekinthették meg az emlékezők.

Főigazgató Úr zárógondolatiban kiemelte: „Oly nemzetek képviselői írták alá a békediktátumot, amelyek az ezeréves magyar államisághoz képest újszülöttek voltak a világtörténelem színpadán. Ennek ellenére megszületett a szerződés, mely megnyomorított egy országot, kettévágott falvakat, városokat, szétszakított családokat.” Hangsúlyozta, hogy minden magyar felelős minden magyarért, ennek szellemében pedig kötelességünk, hogy: „Emlékezzünk minden egykor élt magyarra, vigyázzunk minden ma élő magyarra, és számoljunk minden születendő magyarral.”

Az ünnepi megemlékezés zárásaként a történelmi egyházak képviselőinek vezetésével közös imát mondtak el a jelenlévők, majd a korábbi évekhez hasonló módon Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere és dr. Polgári András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója együtt helyezték el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, Nyíregyháza Megyei Jogú Város és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat közös koszorúját a Megyeháza falán található emléktáblánál.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)