A „Ne gyújts rá!” Világnap egy nemzetközi mozgalom formájában indult útjára közel öt évtizeddel ezelőtt. A minden november hónap, harmadik csütörtöki napján megtartott emlékezés célja, hogy minden évben legyen egy olyan nap, amikor a dohányzó emberek nem gyújtanak rá, illetve a társadalom figyelme ráirányul a dohányzás és a passzív dohányzás okozta káros következményekre.

A dohányzás visszaszorításával foglalkozó szakemberek legújabb kihívása az e-cigaretta széleskörű terjedése. Az Egészségügyi Világszervezettel összhangban ellenzik az ilyen jellegű termékek terjesztésében érdekelt cégek azon álláspontját, mely szerint ezek segítenek a dohányzásról való leszokásban. A különböző szakmai fórumokon megjelenő nyilatkozataik alapján az e-cigaretta és az úgynevezett hevített dohánytermékek fenntartják a nikotinfüggőséget, így alkalmatlanok a leszokásra. Az e-cigaretta nem segíti a dohányzásról való leszokást, használata ugyanolyan káros hatású, mint a hagyományos dohánytermékek fogyasztása.

A nikotin akkor is káros, ha nem a dohányfüsttel kerül az emberi szervezetbe. Nem csupán a dohányzás okozta függőség fenntartásáért felelős, aktív szerepet játszik az érelmeszesedés, a szívinfarktus és a daganatos megbetegedések kialakulásában is. A szervezetbe kerülő nikotin jelentős része a májban kotininné alakul, amely további lépéseket követően vízben oldódó anyagcseretermékek formájában a vizelettel kiürül. A többi nikotin azonban dohány specifikus nitrózaminokká (TSNA) alakul, amely egyik okozója a daganatok kialakulásának és növekedésének. Míg a nikotin elsősorban tumor előmozdító, addig anyagcsereterméke támogatja a sejtek fokozott burjánzását, és létrehozza a tumorkezdeményt. Kissejtes tüdőráknál kimutatták, hogy a tumorsejtek felületén nagyszámban megjelenő nikotin receptorok öngerjesztő folyamatként mozdítják előre a tumor növekedését, de ugyanezen receptor aktiválásán keresztül a nikotin támogatja a tumorsejtek elvándorlását, szövetinvázióját, vagyis az áttétek képződését.

A kismamák esetében nagyon fontos a dohányzás minden formájától (hagyományos cigizés, e-cigaretta, különféle hevített dohánytermékek) való tartózkodás, mivel a nikotin káros hatást gyakorol a méhlepényre, a fejlődésben lévő magzatra és később a kisgyermek központi idegrendszerére, de hozzájárulhat a fiatalkori viselkedészavarok kialakulásához is.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság vezetésével európai szintű szakmai irányelvek szerint kiképzett orvosok és egészségügyi szakdolgozók állnak készen országszerte, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is, hogy segítsék a dohányzókat a leszokásban. Az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központban pszichológusok és orvosok nyújtanak telefonos tanácsadást a 06 80 44 20 44 telefonszámon, ami ingyenesen hívható az év minden napján, 0-24 óra között.

A Népegészségügyi Főosztály munkatársai arra kérik a megye lakosságának dohányzó tagjait, hogy a „Ne gyújts rá!” Világnap alakalmával szenteljen külön figyelmet a saját- és közvetlen környezetűk dohányfüst menteségére, valamint ezen a napon ne gyújtsanak rá, és ha ez sikerült, akkor másnap és később sem nyúljanak a cigarettához.

(Népegészségügyi Főosztály)