A „Ne gyújts rá!” Világnapot minden év november harmadik csütörtökén tartják meg. A nemzetközi mozgalom 1974-ben az Amerikai Egyesült Államokból indult útjára, azzal a céllal, hogy minden évben legyen egy olyan nap, amikor a dohányzók nem gyújtanak rá, illetve a társadalom figyelme ráirányul a dohányzás és a passzív dohányzás okozta káros következményekre.

Az Egészségügyi Világszervezet kijelentése szerint a felnőtt lakosság halálozásának 10 százalékáért felelős dohányzás a leghatékonyabban megelőzhető halálok világszerte. A nemzetközi kutatások eredményei rávilágítanak arra, hogy míg a férfiak körében fokozatosan csökken a nikotinfüggők aránya, a nők körében egyre többen és többet dohányoznak. A kutatók szerint a felgyorsult emancipáció, a nemi szerepek közötti határ elmosódása, ezáltal a megemelkedett mértékű stressz is állhat a háttérben. A nemzetközi világnap célja a jelenlegi és következő generációk védelme nem csak a dohányzás pusztító egészségügyi következményektől, hanem a dohányzás és a dohányfüst-expozíció okozta társadalmi, környezeti és gazdasági negatív hatásaitól is.

Magyarországon körülbelül 2,6 millió dohányos él (1,6 millió férfi és 1 millió nő), akik közül minden második halálának oka a dohányzás lesz. A dohányosok aránya a fiatal felnőttek körében a legmagasabb, a nők harmada, a férfiak csaknem fele dohányos. A nők és a férfiak napi átlag cigarettafogyasztása az unió átlaga feletti. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet legutóbbi kutatásának eredményei alapján a felnőtt lakosság közel 30%-a tartozik a naponta dohányzók, 70%-a pedig a nemdohányzók körébe. Az alkalmi dohányzók aránya elhanyagolható, mindössze 1%. A dohányzók kétharmada (66%) gyújt rá a saját otthonában, és a vizsgálat adatai szerint a nemdohányzók 12%-a szív be dohányfüstöt otthon is. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő nők és férfiak dohányzással összefüggő halálozása kedvezőtlenebb, mint az országos mortalitás. A megyénk területi különbözőségeit elemezve sajnos megállapítható, hogy a férfiak esetében az összhalálozás és a korai halálozás vonatkozásában minden járásban kedvezőtlenebb a dohányzással összefüggő halálozás az országos átlaghoz képest. A nőknél csak a nyíregyházi járásban élő 15-64 éves korcsoportba tartozók esetén alacsonyabb a dohányzással összefüggő halálozás az országosnál (OTH HaMIR, 2015).

A dohányzás szövődményeként olyan halálos betegségek alakulnak ki, mint a szívinfarktus, az agyvérzés, a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) vagy a különböző daganatos betegségek (tüdőrák, gégerák, szájüregi rák, hasnyálmirigy-, vastagbél-, vese- vagy hólyagrák). A dohányzás visszaszorítása az egyik leghatékonyabb népegészségügyi beavatkozás, melyben szerepe van a rászokás megelőzésének és a leszokás támogatásának egyaránt. A dohányzás visszaszorításának elsődleges eszköze a rászokás megelőzése, a gyermekkorban történő dohányzás ellenes kampányok révén. A leszokási próbálkozások a magukra utalt dohányzóknál csak nagyon ritkán sikeresek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megdöbbentő adatok, a károsító hatások ismerete még nem elég a cigarettázás abbahagyásához. A dohányzásról való leszokás folyamatában az első és legfontosabb tényező az akaraterő, illetve a motiváció. A nikotin és a pszichés függőség csökkentése csak ennek meglétét követően érhető el, azonban talán az egyik legfontosabb tényező a pozitív hatású támogató környezet biztosítása. A szakemberek számára azonban ma már rendelkezésre állnak a leszokást segítő hatékony gyógyszerek is. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság vezetésével európai szintű szakmai irányelvek szerint kiképzett orvosok és egészségügyi szakdolgozók állnak készen országszerte, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is, hogy segítsék a dohányzókat a leszokásban. A 2012-ben megalakult Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központban pszichológusok és orvosok nyújtanak telefonos tanácsadást a 06 80 44 20 44 telefonszámon, ami ingyenesen hívható az év minden napján, 0-24 óra között.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a megye középfokú oktatási intézményeiben tanuló fiatalok részvételével, egy három napos önkéntes középiskolai kortárssegítő képzés szervezésével csatlakozott a világméretű mozgalomhoz. A Népegészségügyi Főosztálya munkatársai arra kérik a megye lakosságának dohányzó tagjait, hogy a „Ne gyújts rá!” Világnap alakalmával szenteljen külön figyelmet a saját- és közvetlen környezetűk dohányfüst menteségére, valamint ezen a napon ne gyújtsanak rá, és ha ez sikerült, akkor másnap és később sem nyúljanak a cigarettához.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály)