Október 11-én és 12-én 18. alkalommal rendezte meg a ”Dönts jól, jövőd a tét!„ elnevezésű Pályaválasztási Kiállítást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, melynek helyszíne a Continental Aréna volt. A látogatók száma idén is elérte a 10 ezer főt.

2017. október 11-én, a kiállítás Ünnepélyes megnyitóján Román István Kormánymegbízott úr beszédében arra hívta fel a diákok figyelmét, hogy életük legnagyobb döntése előtt állnak, meghatározza jövőjüket, hogy milyen szakmát választanak, és ebben a tanároknak is óriási felelőssége van.

„Én szeretném megkérni a jelenlévő pedagógusokat is, hogy nyitott szemmel járjanak körbe, mert a gyerekek figyelnek az önök véleményére, adnak az önök tanácsaira és nagyon fontos, hogy önök is tájékozottak legyenek a szakmák, a középiskolák, a gimnáziumok irányába és én azt gondolom, hogy akkor a gyerekek felé is sokkal inkább tudnak olyan véleményeket, javaslatokat, ötleteket megfogalmazni, mintha nem vettek volna részt ezen a rendezvényen, merthogy ez a rendezvény arról szól, hogy közösen mindannyian tájékozódjunk és meglássuk azt, hogy milyen lehetőségek vannak a továbbtanulásra”

Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Dr. Ulrich Attila Nyíregyháza alpolgármestere és Baracsi Endre, a Megyei Közgyűlés alelnöke is.

A rendezvényt megnyitotta Dr. Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára:

A mai nappal kerültetek valószínűleg az életetekben a legközelebb a munkaerőpiachoz, hiszen most kaptok egy tömény benyomást arról, hogy mi is vár rátok és ahogy a mottó nagyon jól és kifejezően mutatja, hogy az a bizonyos „jól” döntés itt, ebben a teremben, ezekben a percekben vagy órákban dől el – mondta el beszédében dr. Simon Attila István.

Véleménye szerint rendezvény segítséget nyújt a pálya-, szakma- és iskolaválasztás előtt álló általános-, középfokú oktatási intézmények tanulói számára, hogy megfelelő benyomást szerezzenek arról, mi vár rájuk a munkaerőpiacon.

A megnyitó ünnepségen adta át Román István kormánymegbízott úr a „Legszínvonalasabb megjelenésért” járó díjakat is.

A kiállításra kilátogatók a regisztrációt követően tombolaszelvényt kaptak. A nyitó ünnepség zárásaként került sor az első tombolasorsolásra is, melyben közreműködtek a megnyitón résztvevők, köztük Petneházy Attila és dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő urak is.

A hagyományokhoz híven, két napon keresztül 81 kiállító (középfokú oktatási intézmények, gimnáziumok, felsőfokú oktatási intézmények, partner szervezetek, munkaadók) nyújtott segítséget a pálya-, iskolaválasztás előtt álló általános-, és középfokú oktatási intézmények tanulói számára, hogy „piacképes” szakmát válasszanak. A pályaválasztásra illetve a pályakorrekcióra tekintettel bemutatták azokat a képzési lehetőségeket, amelyekkel jelentősen növelhetők az elhelyezkedési esélyek a munkaerőpiacon. A résztvevőknek szakmabemutatók megtekintésére, az egyes szakmák munkaeszközeinek kipróbálásra, érdeklődés- és képesség vizsgáló kérdőívek kitöltésére, képességfejlesztő játékok kipróbálásra is lehetőségük nyílt.

A kiállító közép- és felsőfokú oktatási intézmények színes, látványos standján az érdeklődő diákok személyesen is találkozhattak az iskolák diákjaival, tanáraival, válaszokat kaphattak olyan fontos kérdéseikre is, hogy milyen a tanórákon kívüli iskolai élet, milyenek a tanárok, és természetesen arra is, hogy az adott szakma elsajátítása során milyen tapasztalatokkal lesznek gazdagabbak, vagy mik a bekerülési feltételek, szükséges kompetenciák. Szinte minden kiállító élő bemutatóval készült a saját standján, ahol az érdeklődők ki is próbálhatták, „megízlelhették” az adott szakma egy-egy mozzanatát, például a pincérek asztalt terítettek, a kozmetikusok sminket készítettek, az ápolók vérnyomást mértek.

Bízunk benne, hogy a rendezvény olyan élményekkel gazdagította a különböző szakmákról a pályaválasztás előtt álló gyerekeket, amelyek segítségükre lesznek életpályájuk megtervezéséhez, munkához jutásuk elősegítéséhez.


(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, Fotó: Szarka Lajos)