2017. október 27-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatalának Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztálya szervezésében idén harmadik alkalommal került megrendezésre a munkavédelmi és munkaügyi nyílt nap, melynek helyszíne a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Vásárosnaményi Járási Hivatala (4400 Vásárosnamény, Tamási Áron út. 1.) volt.

A nyílt nap központi témája a munkavédelem és a munkaügy a mezőgazdaságban volt.

A nyílt napot Dr. Szabó Erika osztályvezető köszöntőjét követően, Dr. Galambos Ildikó a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási hivatalvezetője és Dr. Deák Ferenc a Vásárosnaményi Járási Hivatal hivatalvezetője nyitotta meg.

Ezt követően Dr. Szabó Erika osztályvezető tartott előadást „Munkavédelem a mezőgazdaságban” címmel, melyben kitért a munkavédelem helyzetére a mezőgazdaságban, valamint az elmúlt években a  mezőgazdasági ágazatban történt munkavédelmi ellenőrzések tapasztalataira a bekövetkezett halálos munkabalesetekre. Ezt követően Czabai Balázs munkavédelmi szakügyintéző tartott előadást „A mezőgazdaság jellemző munkavédelmi kockázatai” címmel.

Munkaügyi területen Dr. Borbély Balázs munkaügyi szakügyintéző előadását hallgathatták meg  a    résztvevők „A munkaviszonyra és az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyra vonatkozó alapvető szabályok, a mezőgazdasági ágazatban alkalmazott munkavállalók munkaügyi célvizsgálata tükrében” címmel. Az előadás keretében a 2017. szeptember hónapban a mezőgazdasági ágazatban lezajló saját kezdeményezésű munkaügyi célvizsgálat  tapasztalatai is bemutatásra kerültek.

A rendezvényen meghívott előadóként Tóth Róbert munkaegészségügyi szakember is részt vesz, aki a mezőgazdasági ágazat munkaegészségügyi kockázatait taglalta „Mezőgazdasági kockázatok a paradicsomtól” címmel.

A nyílt napon lehetőséget biztosítottunk továbbá arra, hogy a megjelent meghívottak a szakterületeket érintően kérdéseket tegyenek fel az erre kijelölt munkavédelmi és munkaügyi szakügyintézőnek, melyek tanácsadás keretében a vonatkozó jogszabályok és módszertani útmutatók alapján megválaszolásra kerültek.

A rendezvény zárásaként Dr. Szabó Erika osztályvezető beszámolt a Nemzetgazdasági Minisztérium által hirdetett „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért” című partnerségi programhoz való csatlakozás lehetőségéről, a program tartalmáról.

A nyílt nap fogadtatása rendkívül pozitív volt, az elhangzott témák iránt a megjelentek nagy érdeklődést tanúsítottak.

(Nyíregyházi Járási Hivatal)