Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 9 munkáltató nyert közel 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást a Pénzügyminisztérium (NFA-2018-KKV) munkahelyteremtő beruházásokat segítő pályázatán. A fejlesztések 136 új munkahely létrehozását teszik lehetővé és további 380 ember foglalkoztatását garantálják a következő két esztendőben, így összességében 516 fő munkahelye válhat biztosítottá.

A területi különbségek csökkentését-, a gazdasági-, társadalmi- és munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű térségek, települések felzárkóztatását és a helyi gazdaság megerősítését célzó több éve rendszeresen meghirdetett támogatási forma a kis- és középvállalkozások számára rendkívül népszerű.  A program működtetéséhez 6 milliárd forintos forrás állt rendelkezésre. A pályázatokat a beruházás székhelye szerinti illetékes kormányhivatalhoz lehetett benyújtani 2018. szeptember 10-ig. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának munkatársai a benyújtott pályázatok tartalmi és formai értékelését elvégezték. A támogatásra- és elutasításra vonatkozó javaslat a Pénzügyminisztériumba továbbításra került. A pénzügyminiszter 2018. november 10-én mérlegelési jogkörben döntött a támogatás odaítéléséről, ez alapján 9 nyertes megyei pályázó közel 280 millió forintot fordíthat majd munkahelyek teremtésére, a hatósági szerződések megkötése folyamatban van.

A támogatottak több, mint 60 százaléka a megyeszékhelyen és környékén kívánja megvalósítani beruházását, mely tevékenységüket tekintve elég széles skálán mozog. A munkáltatók a munkahelyteremtő a fejlesztéseket egyebek között gépgyártás, építőipar, kereskedelem, felsőruházat gyártása területén valósítják meg. A beruházás tárgyát leginkább az e tevékenységekhez kapcsolódó gépek beszerzése, valamint az építési beruházások és az azt elősegítő gépek beszerzése jelenti. Pályázni csak olyan beruházással lehetett, amelyet a pályázó legkésőbb 2019. október 31-ig be tud fejezni.

(Foglalkoztatási Főosztály)