Az elmúlt év novemberétől idei év márciusáig eddig nem látott méretű madárinfluenza járvány zajlott le Magyarországon. A legtöbb kitörés az ország középső részén, elsősorban Bács-Kiskun megyében történt. A járvány elfojtására más megyékből, így Szabolcs-Szatmár-Beregből is érkeztek kirendelt szakemberek a legsúlyosabban érintett térségekbe.

A betegség felszámolására létrehozott Országos Járványvédelmi Központ (OJK) vezetésére dr. Vajda Lajos, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Kormányhivatal főosztályvezető-helyettese, megyei főállatorvos kapott felkérést.
A több hónapig tartó védekezés során 240 baromfiállományt kellett felszámolni, több mint 3 millió állatot kellett leölni. A baromfitartók 100 százalékos állami kártalanításban részesültek, a járvány felszámolásával kapcsolatos közvetlen költség több mint 13 milliárd forint volt. A betegség miatti utolsó korlátozás feloldására 2017. május 24-én került sor, az ország a betegségtől mentes státuszát 2017. augusztus 24-én nyerte vissza.

A madárinfluenza járvány elleni védekezésben nyújtott áldozatos munkájuk elismeréseként huszonhatan Miniszteri Elismerő Oklevelet vehettek át Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől és Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkártól a Földművelésügyi Minisztériumban rendezett ünnepségen. Az elismerő oklevelet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok helyszínen dolgozó munkatársai kapták.
Megyénkből ketten részesültek elismerésben, dr. Vajda Lajos OJK vezető és Erdei András (képünkön), a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályán dolgozó fertőtlenítő mester, aki hónapokig a helyszínen tartózkodva segített a járvány elfojtásában.
Fazekas Sándor miniszter a következő szavakkal méltatta a kitüntetetteket:
„A Miniszteri Elismerő Oklevéllel megköszönjük azoknak a munkáját, akik példaértékűen cselekedtek a madárinfluenza járvány elleni védekezésben. Áldozatos munkájuknak köszönhető, hogy sikerült megállítani, majd felszámolni a járványt.”

Minden kitüntetettnek gratulálunk!

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)