Mind a személyi, mind a technikai feltételek adottak ahhoz, hogy a megye védelmi rendszere megfelelően működjön– hangzott el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság idei első ülésén, Fehérgyarmaton.

A bizottság határozott az idei feladat- és pénzügyi tervének elfogadásáról, katasztrófaveszély és vészhelyzet esetén alkalmazandó riasztási tervének módosításáról. Nagy Zoltán tű. alezredes, a védelmi bizottság titkára tájékoztatót tartott a katasztrófaveszély és vészhelyzet esetén alkalmazandó riasztási rendszerről.

A Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkájáról, az ár és belvíz elleni védekezésre történő felkészülésről, az általános iskolák tűzvédelmi ellenőrzésének tapasztalatairól és a meteorológiai vészjelzés rendszeréről Varga Béla tű. ezredes, igazgató tájékoztatta a jelenlévőket.

Román István kormánymegbízott, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke kiemelte: Mind a személyi, mind a technikai feltételek tekintetében, minden helyzetre felkészülten rendelkezésre áll a megye védelmi rendszere és állománya. Természetesen abban bízunk, hogy nem lesz szükség a bevetésre, de tisztában kell lennünk a kockázatokkal, és ha baj van, tudnunk kell időben és megfelelően beavatkozni, segíteni és megóvni az embereket és értékeket.
Bodnár Gáspár, a FETIVIZIG igazgatója beszámolt a megye árvízvédelmi rendszerének folyó munkálatairól, további fejlesztésekről, a belvíz és aszálykár megelőzését célzó beruházásokról. Szőke Miklós alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Igazgatási Főosztályának osztályvezetője tájékoztatta a bizottságot a Magyar Honvédséggel kapcsolatos szervezeti átalakításokról és fejlesztésekről. A katonai toborzás aktualitásairól és az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztésének jelenlegi állásáról Pappné Városi Fatime őrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási Központ megyei irodavezetője adott tájékoztatást. Az ülés végén Makra Sándor, az FGSZ Földgázszállító Zrt. régióvezetője mutatta be a társaság régióban végzett tevékenységét.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)