Mobil mérőállomással vett részt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Baleset-megelőzési Bizottság által szervezett gépjárművek őszi-téli átállását segítő 2019. október 12-ei akcióban.

A Nyírpláza bevásárlóközpont parkolójában rendezett eseményen a megyei közlekedési hatóság szakemberei az önkéntes jelentkezők járműveit a mobil vizsgáló állomás által biztosított eszközökkel ellenőrizték. Kiemelt figyelmet fordítottak a közlekedés biztonságát jelentősen befolyásoló, a megváltozott út és látási viszonyokhoz való alkalmazkodást segítő fékrendszer, futómű, világító és fényjelző, ablaktörlő és ablakmosó, szellőző-fűtő berendezések megfelelő működésére.A rendezvény évek óta tartó, és töretlen sikerét bizonyítja, hogy 59 gépkocsi vizsgálatát végezték el a Hatóság munkatársai. A műszeres és szemrevételezéses vizsgálaton 33 jármű megfelelő műszaki állapotúnak bizonyult.

A nem megfelelő járművek esetében hiba volt a rendszámtábla világítás, illetve a helyzetjelző lámpák izzóinak működésképtelensége, világító berendezések buráinak repedése, törése. A vizsgálat eredményéből megállapítható, hogy a járművezetők a rögzítő féket nem, vagy nem rendszeresen használják, illetve kellő figyelmet kellene fordítani az olyan passzív biztonsági berendezésekre, mint a légzsák, illetve az olyan aktív biztonsági berendezésekre, mint a blokkolásgátló, hiszen nem egy jármű esetében ezen rendszerek hibajelzéseivel is találkoztak a szakemberek.

Az akció egyre növekvő népszerűsége, illetve eredménye jól mutatja, hogy egy olyan hétköznapi, de összetett használati eszköznél, mint a járművünk, a biztonságos közlekedéshez mennyi odafigyelésre van szükség, és ezt nem csak a műszaki vizsgák alkalmával kell megtennünk, hanem akár a napi elindulások előtt is.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)