Hétfőn délelőtt megérkezett a rendőrség helikoptere a nyíregyházi repülőtérre, hogy fedélzetére vegye a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal munkatársait. Ezzel elindult a megye parlagfűvel „fertőzött” területeinek légi felderítése.

Az ellenőrzés során a légi jármű a megye teljes területét lerepüli. A mezőgazdász és növényvédelmi felügyelők a parlagfüves területeket bemérik, jegyzőkönyvezik, és lefotózzák, amely dokumentumok a későbbi eljárások lefolytatásához szükségesek. A felvételezés során a nem művelt, ugaroltatott parlagfüves és nem megfelelően gyomirtott területeket, táblaszéleket is dokumentálják.

A gazdálkodók kötelessége a „fertőzött” részeken az egészségkárosító allergén parlagfű kiirtása. A kormányhivatal a légi felderítést megelőzően többször felhívta a gazdálkodók figyelmét a védekezés fontosságára és arra, hogy a szankciók elkerülésének legjobb módja a tarlóhántás elvégzése. A nem megfelelően gyomirtott kultúrákban (napraforgó, szója, csillagfürt, dinnye), táblaszéleken, mezsgyéken, önkormányzati utakon, ugaroltatott területeken, zárt kertekben is el kell végezni a kaszálást, gyomirtást. Amennyiben ez nem történik meg eljárás indul és a parlagfüves terület nagyságtól függően, 15.000-5.000.000 Ft-ig terjedő növényvédelmi bírságot kell kiróni, valamint az eljárás költségeinek megtérítéséről is rendelkezni kell. Ezt az összeget a földhasználónak vagy tulajdonosnak kell megfizetnie.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)