Az időjárási viszonyoktól függően megyénkben is elkezdődik a szúnyogok gyérítése, irtása, hogy csípésükkel ne zavarják a szabadban tartózkodó emberek munkáját, pihenését, nyugalmát, tömeges megjelenésük ne gátolja a szabadban való tartózkodást, valamint, hogy a fertőző betegséget terjesztő egyedek által okozott ártalmak megelőzhetőek legyenek.
A szúnyogirtást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának engedélyével rendelkező szakvállalkozások végzik.

A kifejlett szúnyogokat (imágó) légi járműről ún. ULV (ultra low volume), azaz finomcseppes eljárással permetezik, amelynek során az irtószert apró cseppekre bontva juttatják a levegőbe, mely a repülő alakokra fejti ki hatását. A földi úton végzett szúnyogirtás során szintén használható az ULV módszer, permetezés formájában, jellemzőbb azonban a melegködképző generátorok alkalmazása, amikor az irtószer köd formájában terül el a kezelt területen, így ez az eljárás a leveleken megbújó szúnyogokra is hatással van. A szúnyogirtást olyan szakvállalatok végzik, akik rendelkeznek a megfelelő tárgyi (helikopter, repülőgép, terepjáró gépkocsi, szúnyogirtószer, stb.) illetve személyi (egészségügyi gázmesteri végzettség, egészségügyi kártevő irtó tevékenységi engedély, légi repülési és tevékenységi engedély, entomológiai végzettség, stb.) feltételekkel, melyek szükségesek a kellő gyakorlattal és szakismerettel végzett tevékenység végzéséhez.

A szúnyoglárvák irtása a tenyészőhelyek biológiai készítménnyel történő kezelésével történik, az irtószer kijuttatása légi-, és földi járműről egyaránt történhet.

A szúnyogirtást végző vállalkozások csak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (jelenleg EMMI Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes államtitkára) által – a hatóanyagok közös európai uniós listája alapján – engedélyezett irtószerekkel végezhetik az irtásra vonatkozó jogszabályok előírásainak megfelelő feltételek mellett.

A tudomány jelenlegi állása szerint az engedélyezett és a szúnyogirtáshoz felhasznált irtószerek melegvérűekre (emberre, háziállatokra, stb.) és a növényzetre nem veszélyesek. Az alkalmazott készítmények a szabadban rövid idő alatt lebomlanak, azonban előfordulhat (nem zárható ki) egyéni érzékenység illetve egyéb nem várt kellemetlenség, ezért a szúnyogirtószerrel történő közvetlen kontaktus elkerülése érdekében javasolt, hogy a szúnyogirtás idején a lakosság kerülje, illetve rövid időre függessze fel az irtással érintett területen a szabadban történő tevékenység végzését.

Célszerű a szellőztetés mellőzése, illetve szabadtéri programok időzítésénél legyünk figyelemmel az írott és elektronikus média által, illetve hivatalos forrásokban, honlapokon, értesítőkben (önkormányzatok) közzétett lakossági tájékoztatást szolgáló közleményekben megjelölt időpontokra.

A szúnyogirtást végző vállalkozásoknak tevékenységük során figyelemmel kell lenniük a környezetvédelmi előírások betartására is, így az élővizek, a méhek, a házi-, illetve haszonállatok védelmére vonatkozó megelőző intézkedések maradéktalan betartására. Ezeknek figyelembevételével a légi szúnyogirtás az esti órákban történik, a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg, illetve a napkeltét követő egy órában lehet elvégezni, a földi kijuttatást naplementekor kezdik, hogy a szúnyoggyérítés hatékony legyen, és minél kisebb kockázatot jelentsen a méhekre. (Az engedéllyel rendelkező szúnyogirtást végző vállalkozásoknak bejelentési kötelezettségük van a területileg illetékes kormányhivatal, valamint járási hivatal illetve az önkormányzatok felé.)

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály; Fotó: szon.hu)