Megkezdődik a parlagfű által fertőzött területek felderítése. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal felhívja a tulajdonosok figyelmét, hogy amennyiben szükséges, ismételten végezzék el a parlagfű-mentesítő kezeléseket.

Idén a parlagfű kelése az időjárásnak köszönhetően 2-3 héttel korábban kezdődött. A tavaszi súlyos aszály a vetések időszakában megakadályozta a hatékony gyomirtó kezelések vetés előtti és utáni elvégzését. 2018 tavaszán, a nyár eleji aszály után az augusztusban érkező csapadék indította meg a növények gyors fejlődését, amely miatt az előző évhez képest tavaly háromszor annyi eljárást kellett indítani a megyében. A kormányhivatal célja nem a bírságolás, közös érdekünk a parlagfű hatékony visszaszorítása, felszámolása, mind a termőterületeken, mind pedig a települések belterületein.

Az előzetes felmérések szerint az eddig elvégzett védekezési munkálatok nem mindenütt voltak hatékonyak, így már most láthatók a parlagfűvel terhelt területek a megyében. Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy amennyiben szükséges, a kezeléseket ismételten végezzék el, illetve pótolják, amíg a parlagfű el nem éri a virágbimbós kifejlettségét.

A kormányhivatal szakemberei július 1-től megkezdik a parlagfű által fertőzött területek felderítését, amelyhez ebben az évben is alkalmazzuk a helikopteres légi megfigyelést, valamint idén már drónokkal is lehetőségünk nyílik az ellenőrzések hatékony végrehajtására. Június 11-től ismét működik a NÉBIH által üzemeltetett Parlagfű Bejelentő Rendszer, amelyen keresztül bárki jelezheti, ha parlagfüves területet észlel a környezetében.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)