Dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének meghívására 2017. november 2-án Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja Kárpátaljára látogatott.

A program során a kormánymegbízott találkozott Mihailo Rivisz-vel, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökével és Hennagyij Moszkal-val, Kárpátalja Megye kormányzójával. Kormánymegbízott Úr kiemelte, hogy a régió fejlődése szempontjából elengedhetetlen az ilyen hivatalos találkozók szervezése, ahol a kapcsolatfelvételen túl lehetőség nyílik az aktuális ügyek megvitatására, a kétoldalú párbeszédre, hiszen a magyar kormány számára rendkívül fontos a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és a Kárpátalja közötti gazdasági, tudományos és kulturális együttműködés erősítése. Az oktatási törvénnyel kapcsolatban Román István hangsúlyozta, hogy Magyarország álláspontja szerint az ukrán oktatási törvényt jelen állapotában nem szabad megvalósítani. A Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közötti együttműködéssel kapcsolatban tárgyalást folytattak a határátlépési lehetőségek bővítéséről, az ezt megkönnyítő, a két országot még inkább összekötő, új utak építéséről.

Ezt követően Román István kormánymegbízott szakmai egyeztetést folytatott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetőivel is a jövőbeli együttműködés lehetőségeiről, a meglévő kapcsolatok erősítéséről.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)