Szakmai napot tartottak Nyíregyházán, Kisvárdán és Fehérgyarmaton a jegyzők, aljegyzők, önkormányzati döntés-előkészítők számára a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, a Magyar Államkincstár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága, és a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára munkatársainak közreműködésével. A rendezvényre meghívást kaptak a járási hivatalok vezetői is.

A rendezvényt mindhárom helyszínen dr. Polgári András főigazgató nyitotta meg, aki a Kormányhivatal és a helyi önkormányzatok közötti partneri, szakmai együttműködés fontosságát emelte ki beszédében.

A szakmai napok előadásai az önkormányzatok feladataihoz kötődtek, így a településrendezésről, az önkormányzatok gazdálkodásáról, az iratkezelésről, a közszolgálati tisztviselők képzéseiről, a fúrt kutak bejelentésével kapcsolatos jegyzői feladatokról, valamint a törvényességi felügyelet tapasztalatairól hallhattak előadásokat a szakemberek.

Kótai Csaba állami főépítész előadásában a településrendezés aktualitásaira tért ki, különös tekintettel a településrendezési eszközök és a településfejlesztés kapcsolatára, a beruházásokra kifejtett ösztönző hatásra.
A rendezvényen a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságát Kovács Lajosné megbízott igazgató, Bihari Gabriella felülvizsgálati referens és Molnárné Würfel Tímea osztályvezető képviselte. Előadásukban bemutatták az ASP rendszer működését, összegezték a pénzügyi elszámolásokkal kapcsolatos tapasztalatokat.

Gottfried Barna szakcsoportvezető, főlevéltáros, a levéltár és az iratképzők kapcsolódási pontjain keresztül mutatta be az iratkezelés egyes mozzanatait.
A közszolgálati tisztviselők képzésével, a Probono rendszer működésével és a közigazgatási szakvizsgáról Czirbikné Antonin Ernesztina képzési referens adott tájékoztatást. A kutak engedélyezésével kapcsolatos jegyzői feladatokat dr. Grószné dr. Vasenszki Mária hatósági szakügyintéző ismertette. Seres Valéria törvényességi felügyeleti szakügyintéző a törvényességi felügyelet tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel.

A szakmai nap valamennyi előadója prezentációja végén a szakmai segítségnyújtás további lehetőségét is felajánlotta a jelenlévőknek.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)