A magyar határtól alig 7 km távolságra afrikai sertéspestis megbetegedést diagnosztizáltak a romániai Mikola településen. A betegség lokalizálása és felszámolása érdekében létrehozott 10 km-es megfigyelési zóna Magyarországra is áthúzódik.

A romániai Mikolában (Micula; Szatmárnémeti járás) egy háztáji állományban elhullott sertések kapcsán merült fel az afrikai sertéspestis (ASP) gyanúja január 6-án. Az érintett gazdaság a magyar-román határtól alig több mint 7 km-re található. Az ASP tényét a román Nemzeti Laboratórium is megerősítette. A gazdaságban lévő, még élő sertéseket hatósági intézkedésre leölték, majd ezt követően a fertőtlenítést is haladéktalanul elvégezték a szakemberek.

A fertőzés lehetséges forrásának azonosítása, a járványügyi nyomozás folyamatban van. Az ASP terjedésének megakadályozása érdekében minden szükséges intézkedést megtesznek a román állategészségügyi szakemberek. Ennek részeként az Európai Unióban érvényes egységes szabályozás alapján a gazdaság körül 3 km-es övezetben védőzónát, valamint 10 km-es körben megfigyelési zónát jelöltek ki. A megfigyelési zóna átnyúlik Magyarország területére is.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya határozatában haladéktalanul kijelölte Magyarországon a megfigyelési zónát, valamint rendelkezett a zónában végrehajtandó intézkedésekről. A megfigyelési zóna Méhtelek és Garbolc teljes közigazgatási területére, Nagyhódos település egy részére, valamint Rozsály és Zajta települések külterületeinek egy részére terjed ki.

A korlátozás alá vont területen az állatorvosok valamennyi sertéstartó gazdaságot felkeresnek, hogy számba vegyék és megvizsgálják a sertéseket. Az érintett területen belül tilos a sertések bármilyen célú szállítása. Fontos kiemelni, hogy a sertéstartóknak a gazdaságaikban észlelt minden megbetegedett, vagy elhullott sertésről értesíteniük kell a hatósági állatorvost, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat.

A betegségről, annak európai terjedéséről és a védekezési lehetőségekről további információk olvashatók a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis

(Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály, Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály)