Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által 1987-ben, a kábítószerekkel történő visszaélés és az illegális kereskedelem elleni témában megfogalmazott deklaráció értelmében, minden év június 26-án megtartásra kerül a Kábítószer-ellenes Világnap, mely célja a kábítószer-probléma visszaszorítása, a nemzetek összefogására és a kereslet- és kínálatcsökkentés egyensúlyára épülő beavatkozások szükségességére való figyelem felhívás.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) szerint a kábítószerpiac jelentősen átalakult, az új pszichoaktív szerek megjelenése hatással van az egész kábítószer-helyzetre Európában és Magyarországon. A változás rendszerszinten jelenik meg, így mindez nyomon követhető a kábítószer-fogyasztás jellemzőiben, a megjelenő ártalmakban, a kábítószerek (elsősorban az új pszichoaktív szerek) jogi szabályozásában, amely hatással van a bűnügyi adatokra és a válaszlépések megtervezésére. Az utóbbi évtizedben a valódi kábítószerpiaccal párhuzamosan létező online piacok fellendülését lehetett tapasztalni, amit megkönnyített az új internetes technológiák megjelenése. Az online eladók némelyike a nyílt internetet használja, mely segítségével jellemzően nem ellenőrzött új pszichoaktív anyagokkal vagy gyógyszerekkel kereskednek, amelyek gyakran hamisítványok. Más eladók a rejtett weben működnek, „darknet” piacokon keresztül, a vásárló és az eladó kilétét elrejtő technológiák támogatásával. Ezek a piacok jellegüket tekintve hasonlóak a legális online piacokhoz, a vásárlók rákereshetnek termékekre és összehasonlítást végezhetnek, azonban ezeken az oldalakon folytatott ügyletek és a szerverek fizikai helyének titkosságát különféle stratégiákkal védik.

Az új pszichoaktív anyagok közé tartoznak a szintetikus kannabinoidok, a kannabisz fő pszichoaktív hatásait előidéző delta-9-tetrahidrokannabinol (THC) hatásait utánzó szerek. Ezt használják ki az európai termelők már legalább 2008 óta, amikor nagy mennyiségben importálnak por alakú kannabinoidokat, és szárított növényi anyaggal keverik össze, hogy így különböző „legal high” termékek százait állítsák elő. Ezeket ezután a kannabisz legális helyettesítőjeként forgalmazzák, és közvetlenül fogyasztható „herbál füstölőkeverékként” árusítják.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala minden évben kampányok révén, a területi irodáin keresztül emberek millióit mozgósítja a nap megtartására. A 2018. évi világnapi megemlékezés témája: „Először hallgasd meg! – a gyermekek és az ifjúság meghallgatása az első lépés az egészséges és biztonságos növekedésük érdekében”. Az előző év sikerére épülő kampány célja a tudományos alapok mentén megvalósított kábítószer-használat megelőzésének támogatása, mely hatékony befektetésként jelenik meg a gyerekek, fiatalok, családjaik és közösségeik jólétében.

Tekintettel a nemzetközi kutatások és a hazai Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentéseiben szereplő hazai vizsgálatok eredményeire, melyek arra engednek következtetni, hogy a drogok kipróbálása és használata a fiatal korosztályba tartozó populációra a leginkább jellemző, az érintett fiatal közvetlen környezetében élőknek (szülők, testvérek, igaz barátok, stb.) megfelelő figyelmet kell szentelniük az együttlétben töltött idő során megfigyelhető, esetlegesen a drogfogyasztásra figyelmeztető jelekre. A gyakori vagy rendszeres droghasználat következtében észrevétlenül kialakulhat a függőség, mely súlyosságának fokát a fogyasztás gyakorisága, a mennyiség és az egyéni érzékenység alapján lehet meghatározni.  A kábítószer-függősség, illetve a droghasználat hátterében az örökölt genetikai, szenvedélybetegségekre hajlamosító tényezők mellett fontos szerepe van a környezeti hatásoknak és a lelki-személyiségbeli tényezőknek is. A fiataloknál a kíváncsiság a legnagyobb húzóerő, a környezeti hatások közül a kortársnyomás hatása, az úgynevezett „legjobb barát” hatása, de nagyon fontos a szülői minta is. Döntő szerepe van annak, hogy milyen a kapcsolat a szülővel, mennyit beszélgetnek, mennyire ellenőrzik őt, kap-e megfelelő odafigyelést, szeretetet, elismerést, értékes együtt töltött időt.

A drogproblémákkal küzdőknek, az érintettek hozzátartozóinak a kialakult, nemkívánatos helyzet orvoslása érdekében érdemes felkeresni az iskolaorvost, iskolavédőnőt vagy a háziorvost, akik nem csupán egészségügyi problémákban, de drogokkal kapcsolatos ügyekben is tanáccsal szolgálhatnak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén szakszerű tanácsokat lehet kérni a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály (4400 Nyíregyháza, Árok u. 41.; Tel.: 06-42-501-801) és a Drogambulancia (4400 Nyíregyháza, Sóstói u. 62.; Tel.: 06-42-599-700) szakembereitől, valamint a drogprobléma kezelésével foglalkozó civil és egyéb szervezetektől.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya arra kéri a megye felnőtt lakosságát, hogy a Kábítószer-ellenes Világnap alkalmával elindított kampány célkitűzéséhez csatlakozva, szenteljenek megfelelő időt a közvetlen környezetükben elő gyermekek és fiatalok meghallgatására, valamint tegyenek meg mindent a kábítószermentes közösségek kialakítása érdekében.

(Népegészségügyi Főosztály)