A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztálya négy munkatársának közreműködésével Fehérgyarmat, Mátészalka, Kisvárda és Nyíregyháza helyszínen a megye jegyzőinek és döntés-előkészítő köztisztviselői számára 2017. május 29-én és június 1-jén szakmai nap megszervezésére került sor.

A Kormányhivatal meghívását elfogadó résztvevőket dr. Polgári Andás, kormánymegbízotti feladatokat ellátó főigazgató köszöntötte. Főigazgató úr bemutatkozó köszöntőjében a szolgáltató közigazgatás megvalósulására, azon belül a Kormányhivatal szakmai partnerségére is kitért.

A rendezvénysorozat programját a szervezők az önkormányzatokat érintő aktuális kérdések figyelembevételével állították össze, így a Hatósági Főosztály mindhárom osztályának munkatársa előadásában kitért az aktualitásokra is.

Názon Gyula, az Építésügyi Osztály vezetője az építésügyi igazgatás és az önkormányzatok kapcsolatára vonatkozó jogszabályi környezetet gyakorlati példákkal illusztrálta. Az előadás a Nemzeti Energetikusi Hálózatról is tájékoztatást adott, valamint a Kormányhivatal ezzel kapcsolatos szakmai segítségnyújtásának módjára is utalt.

Az adóvégrehajtás az elévülés aktuális kérdéseire, valamint a 2016. évközi és a 2017. év eleji jogszabályváltozásokra tért ki előadásában az Oktatási és Hatósági Osztályt képviselve, Kozák Ferenc hatósági szakügyintéző. A prezentáció a vonatkozó jogszabályi rendelkezések ismertetésén felül kitért az e terület döntései felülvizsgálata során tapasztalt jellemző jogszabálysértésekre is.

A helyi önkormányzatok adórendeleteinek törvényességének helyzetének tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel Szász Tamás, törvényességi felügyeleti szakügyintéző, a Törvényességi Felügyeleti Osztály munkatársa. Az egyes adónemekre vonatkozó jogsértő szabályozásokat ismerhették meg az érdeklődők.

Záró előadásában Seres Valéria, törvényességi felügyeleti szakügyintéző ismertette a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletének tapasztalatait, valamint hívta fel a figyelmet a helyi önkormányzatok aktuális feladataira. Az előadás keretében került sor az egészségügyi és anyakönyvi rendeletek felülvizsgálata során tapasztalt jogszabálysértések ismertetésére is.

A rendezvénysorozat lehetőséget biztosított az azon résztvevők számára a szakmai konzultációra és beszélgetésre is. A szakmai napok előadását a megye valamennyi jegyzője számára megküldjük.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)