A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatala 2018. március 5-én tájékoztató előadást tartott a Mátészalkai Szakképzési Centrum Budai Nagy Antal Szakgimnáziumában.

Az előadás célja volt, hogy felhívja a diákok figyelmét az internetes vásárlás kockázataira, az elektronikus kereskedelemre vonatkozó speciális szabályokra.A digitális világ megváltoztatta a vásárlási szokásokat. A fogyasztók vásárlásaik jelentős részét már nem hagyományos módon, személyesen intézik, hanem interneten keresztül, köszönhetően az egyre növekvő online értékesítési felületeknek. Az elektronikus kiskereskedelmi piac folyamatosan bővül, naponta jelennek meg újabb webáruházak, és a fogyasztók egyre nagyobb hányada intézi ma már bevásárlásait az internet útján. Az újításokra leginkább nyitott fiatal diákok is érintettek lehetnek az online térben történő visszaélések tekintetében. 

Az előadás során a fiatalok megismerték azokat a fogyasztói jogokat, melyek minden interneten vásárló fogyasztót megilletnek, továbbá tájékoztatást kaptak arról, hogy milyen módon érvényesíthetik jogaikat a webáruházat üzemeltető vállalkozással szemben egy esetleges vitás ügy kapcsán. Fontos ugyanis, hogy tudatosan, körültekintően járjanak el a diákok a webes vásárlások esetén.

Az előadás végén a Nyíregyházi Járási Hivatal Fogyasztóvédelmi Osztályának munkatársa kitért a külföldről történő vásárlás veszélyeire is, valamint felhívta a figyelmet a határon átnyúló fogyasztói panaszok megoldásában fontos szerepet betöltő Európai Fogyasztói Központ (szakmai és jogi tanácsadás, idegen nyelvű levelezés, érdemi panaszkezelési segítség) működésére.

A tudatos fogyasztóvá válás elősegítését célzó előadást nagy érdeklődéssel fogadták a fiatalok.

(Nyíregyházi Járási Hivatal Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztály)