A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság konzorcium formájában valósítja meg az EFOP-1.6.3 kódjelű projektet az elkövetkezendő 36 hónapban. Az esemény nyitórendezvényét március 6-án tartották a Megyeháza Bessenyei termében.

A projekt célja az esélyegyenlőségi célcsoportok társadalmi felzárkóztatásának elősegítése.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkára megnyitójában többek között a 2010 és 2017 közötti roma felzárkóztatásban elért eredményeket hangsúlyozta, melynek egyik eredménye, hogy már a felsőoktatásban is megjelentek a roma származású tanulók.  Fontosnak tartja, hogy a hátrányos helyzetnek nem szabad akadályt jelentenie a gyermekek számára.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében pozitív megyei példákat hozott az esélyteremtésre. Az önkormányzat feladata a hiányosságok feltérképezése. Ígéretet tett, hogy megyei szintű esélyteremtő programokat hoznak létre a jövőben.

Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja üdvözölte a két szervezet együttműködését, majd elmondta, hogy a Kormányhivatal a Foglalkoztatási és a Népegészségügyi Főosztály munkáján keresztül segíti a projekt megvalósítását. Kiemelte: a foglakoztatás az esélyteremtés legjobb eszköze. 2011-től csökken a nyilvántartott álláskeresők száma megyénkben. Az Ifjúsági Garancia és az Út a munkaerőpiacra elnevezésű projekteket említette példaként, melyek segíthetnek a munkaerőpiacra jutásban.

Németh Péter Gábor, a Szociális és Gyerekvédelmi Főigazgatóság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kirendeltségének igazgatója is köszöntötte a vendégeket.  Bemutatta az általuk végrehajtott eddigi projekteket, majd elmondta, hogy az ő feladatuk is a társadalmi felzárkózás segítése. Munkájuk során a megyei fejlesztéspolitikai, helyi esélyegyenlőségi programokat véleményezik.

A rendezvényen felszólalt Sztojka Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője, aki a felzárkóztatás időszerűségét és fontosságát emelte ki.

A projektet dr. Batári Henrietta, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal felzárkózási munkatársa mutatta be, majd Lázár Péter, a Kedvesház Esélyteremtő Program, Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke, és végül Román Demeterné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetségének elnöke osztották meg gondolataikat a projekt kapcsán a hallgatósággal.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)