Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott 2017. november 24-én Paposon avatta fel a Paposi Református Templom a Reformáció 500. évfordulója alkalmából készített emléktábláját.

A Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesülete 2011. óta Papos Község Önkormányzatával közösen elindította a jótékonysági disznóvágás elnevezésű rendezvényét a paposi nehéz sorsú családok megsegítésére. A jótékonysági disznóvágás alkalmából minden évben 70-80 nehéz sorsú paposi családnak sikerül egy kicsit szebbé tenni az üres hétköznapokat. A jótékonysági disznóvágás idén is, mint mindig a Paposi Református Templomban kezdődött egy ökumenikus istentisztelettel, ahol a helyi katolikus és református lelkészek igehirdetéssel áldották meg ezt a nagylelkű adományozást.

A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Román István kormánymegbízott, aki elsőként köszönetét fejezte ki a Paposi Önkormányzat és a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület felé, akik már évek óta bizonyítják elkötelezettségüket nem csak a nehéz sorsú családok iránt, hanem az egész közösség felé is - „Hiszen nem csak segítő kezet nyújtanak azok számára, akik erre rászorulnak, nem csak adnak, hanem szólítanak és hívnak is a közösségbe.” A jótékonyságról, az adakozás fontosságáról szólva elmondta: „Lélekből adni, magunkból hitünkből, közösségünk erejéből adni maga a remény!”

Ebben az évben a jótékonysági disznóvágás keretein belül, az istentiszteletet követően a Reformáció 500. évfordulója alkalmából készített emléktábla avatásával és megáldásával emlékeztek meg a megújulás évéről. Az emléktábla avatását követően Román István kormánymegbízott, Fülöp István, a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnöke és Illés Béla, Papos Község polgármestere közösen vitték el a nehéz sorsú családok számára összekészített ajándékcsomagokat.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, Fotó: Szarka Lajos)